Naslovnica / KULTURA / Razstava vitražev v Supernovi

Razstava vitražev v Supernovi

V Supernovi Kamnik si lahko do 15. 10. 2021 ogledate zanimivo razstavo vitražev ter še nekaterih drugih del, ki so jih v četrt stoletja ustvarili člani Likovnega društva Mengeš.

Likovno društvo Mengeš letos praznuje 25 let svojega delovanja. O četrt stoletja obstoja društva v jubilejnem letu 2021, ki ga njegovi člani obeležujejo z razstavami spominov iz društvenih preteklih let, pa so zapisali.

“Začetki segajo v leto 1996, ko so se štirje navdušenci in slikarski prijatelji, ob kavici odločili v svojem kraju ustanoviti društvo. Trenutno društvo šteje 20 članov.

Društvo je ljubiteljsko in v tem času smo z našo ustvarjalno vnemo in z različnimi mentorji nadaljevali likovno pot. Z njihovo pomočjo smo pridobili znanja, likovne izkušnje in tako napredovali s svojimi deli v kakovostna dela. Naš razvoj so vodila vsakoletna organizirana izobraževanja, tečaji in različna predavanja. Zasluge za nadaljnji razvoj, nadgrajevanje in ohranitev kakovostnih del, ima tudi naš stalni mentor likovni pedagog, slikar, fotograf Lojze Kalinšek, ki nas izobražuje in likovno usmerja že 12 let. Med ostalimi tečaji nas je navdušil tudi s fotografijo, zato smo ustanovili tudi foto sekcijo.

Prav ponosni smo zadnje dve leti, ko smo na državnem nivoju kot celotno društvo s strani Zveze likovnih društev Slovenije, med slovenskimi društvi, prejeli najvišjo priznanje, zlato plaketo.

 

V NAŠEM JUBILEJNEM LETU – 25 LET, JE TOKRAT PETA PREDSTAVITVENA SPOMINSKA RAZSTAVA z naslovom VITRAŽ , ki izvira iz leta 2016, ko smo v maju na ogled postavili, fotografije svojih obrazov , vitraž na platnu, kot tudi veliko skupinsko sliko z naslovom Mandala in ostale zgodbe v preddverju Kulturnega doma v Mengšu.

Vitraž je načeloma stekleno, večinoma iz več barvnih elementov sestavljeno okno. Med posameznimi obarvanimi steklenimi deli so kovinske pregrade, ki tvorijo oporo strukture. Čeprav so tradicionalno ravne plošče in se uporabljajo kot okna, so stvaritve sodobnih umetnikov tudi tridimenzionalne strukture in skulpture, prav tako vse pogosteje vidimo tehniko raznobarvnih svetlih ploskev tudi na platnu. Upodobitev vitraža zahteva umetniško spretnost zamisliti si ustrezen in izvedljiv načrt.

 

Vitraži so opisani kot osvetljene stenske dekoracije, njihov namen je ne dovoliti, da se v stavbo vidi od zunaj ali celo predvsem svetlobo spustiti v prostor, temveč jo nadzorovati.

Člani likovnega društva Mengeš smo videz vitraža prenesli na platna, ga ustvarili z barvnimi rastri in navidezno steklo obrobili z zlato ali črno kunturo. Dela izražajo naše ljube motive katere želimo z njihovo svetlobo spustiti na stene Supernove Qlandia Kamnik.”