Naslovnica / ŠPORT / Rozman: Odločitev predsedstva OZS je bila pravilna

Rozman: Odločitev predsedstva OZS je bila pravilna

Predsedstvo Odbojkarske zveze Slovenije se je med prvimi odločilo, da konča državno prvenstvo v 1. Sportklub odbojkarski ligi. Obveljal je vrstni red po rednem delu državnega prvenstva in modri skupini, z zmago v Mariboru pa so se prav v zadnjem krogu na prvo mesto povzpele odbojkarice Calcit Volleyja. S četrtim naslovom državnih prvakinj so si priborile tudi možnost nastopa v ligi prvakinj v prihodnji sezoni. Za Gregorja Rozmana, trenerja kamniških odbojkaric, pa je bil to prvi naslov državnih prvakinj, ob tem pa je s svojimi varovankami letos osvojil še srednjeevropsko ligo, lani pa je bil z njimi pokalni prvak Slovenije.  

Rozman že nekaj sezon poudarja, da je treba na parketu vedno dati svoj maksimum, kajti nikoli ne veš, katera bo zadnja. Kako resnične so njegove besede, se je pokazalo v letošnji sezoni, ki se je zaradi zloglasnega koronavirusa končala predčasno. Z zmago v Mariboru, v zadnji tekmi modre skupine, so Kamničanke na prvenstveni lestvici prehitele Novo KBM Branik. Po koncu tekme jim je to prineslo le najboljši položaj v končnici, po odločitvi predsedstva OZS pa tudi naslov državnih prvakinj.

»To je ena izmed stvari, ki jih imamo ves čas v mislih, kajti vedno je treba dati svoj maksimum, pa naj bo to na treningu ali na tekmi. Oboje je treba oddelati maksimalno, če to narediš, se ti na koncu obrestuje. Letos se nam je, glede na izredne razmere, ki so se zgodile, to obrestovalo. Žal se je prvenstvo končalo predčasno, ampak mislim, da je bila to pametna poteza predsedstva OZS. Zavedam se, da so s to odločitvijo predsedstva OZS bolj zadovoljni pristaši Calcit Volleyja in da se v Novi KBM Braniku z njo ne strinjajo, toda če vse skupaj pogledamo s časovne razdalje, je bila to edina logična poteza. Do te odločitve smo odigrali 18 tekem v rednem delu državnega prvenstva in pet v modri skupini, ob tem je Calcit Volley le eno tekmo igral doma, dve pa v gosteh. V teh 23 tekmah smo dobili neko realno sliko o moči posameznih ekip, žal pa zaradi višje sile končnica državnega prvenstva ni možna. Eno osnovnih pravil v športu je tudi, da imajo ekipe enakovredne pogoje, ki jih mora krovna organizacija zagotoviti vsem udeležencem. V tem primeru to ne bi bilo možno, kajti večina klubov trenira v dvoranah osnovnih šol, ki sodijo pod javni zavod in vprašanje je, kdaj bi sploh lahko začeli s treningi. Tu bi bili klubi, ki ne igrajo v šolskih dvoranah, zagotovo v prednosti. Ob tem moramo misliti tudi na zdravje igralk, ki doma, kolikor toliko vzdržujejo svojo telesno pripravljenost, ampak to je za igranje v končnici premalo. Sicer pa, na Hrvaškem se je njihovo predsedstvo prav tako odločilo, da konča prvenstvo in razglasi trenutni vrstni red za končnega. Za razliko od nas pri njih sploh še niso končali rednega dela tekmovanja in podobno so se odločili še v nekaterih državah, skoraj prepričan pa sem, da bo se bodo kmalu tudi v tistih, kjer še čakajo na razplet situacije okoli koronavirusa,« je odločitev predsedstva OZS komentiral Rozman.

V letošnji sezoni so se Kamničanke in Mariborčanke v državnem prvenstvu pomerile trikrat, od tega sta bili dve tekmi v Mariboru, ena v Kamniku, zato pa je dvakrat slavil Calcit Volley, enkrat pa Nova KBM Branik. Mariborčankam je pripadel finalni obračun pokala Slovenije, Kamničankam pa srednjeevropska liga. Eno najboljših tekem v sezoni, v kateri je bilo veliko nihanj, so Rozmanove varovanke prikazale prav na zadnji tekmi sezone, ko je bilo to najbolj potrebno.

»Tudi v letošnji sezoni smo imeli veliko težav s poškodbami in boleznijo, kar še zlasti velja za obdobje v začetku januarja. Morali smo veliko spreminjati postavo, tako da nismo mogli stabilizirati ekipe, vse to pa je pripeljalo do tega, da nismo napredovali na področju igre. Med sezono se lahko zgodi cel kup nepredvidljivih stvari, na katere kot trener nimaš vpliva, toda še enkrat več se je pokazalo, kako pomembno je, da imaš za končni uspeh na voljo 14 igralk, ne samo šest, sedem, ki dihajo kot eno. Na zadnji tekmi se je to lepo pokazalo, odigrali smo jo dobro in spravili svojo igro na tisto raven, ki smo si jo želeli od začetka sezone.«

V še eni razburkani sezoni sta bila dva ključna trenutka, ki sta Kamničankam prinesla četrti naslov državnih prvakinj. Prvi je bil vrnitev Eve Pogačar iz Italije, drugi pa na zaključnem turnirju srednjeevropske lige v Novi Gorici.

»Vrnitev Eve Pogačar je bila zagotovo ena takšna prelomnica. Z njeno vrnitvijo je ekipa zadihala na drugačen način, postala je bolj povezana, mislim, da je pridobila večjo samozavest. Vsekakor pa je bila druga prelomnica finalna tekma z Mariborčankami v Novi Gorici. Na tej tekmi smo zaostajali že za dva niza, ob tem smo ostali brez Nine Kotnik, ki je do takrat igrala odlično, toda nato je svojo vlogo odigrala Eva Zatković in še enkrat več se je pokazalo, da moraš imeti vročih vseh 14 igralk. Prav ta zmaga v Novi Gorici nam je vlila dodatnih moči, videli smo, da smo na pravi poti in da lahko s takšno igro osvojimo tudi prvenstvo, kar je bil že na začetku sezone naš glavni cilj.«

Kdaj bodo igralke skupaj proslavile naslov državnih prvakinj, je nemogoče napovedati. Prav tako ne, kdaj bodo sploh lahko začeli s treningi, ki pa bodo glede na to, da je prvenstva zanje konec, drugačni, kot bi bili sicer. Že s pogledom v novo sezono, v kateri so si Kamničanke priborile tudi pravico nastopa v ligi prvakinj.

»S treningi bomo začeli, čim prej bo to možno, ampak trenutno je na prvem mestu zdravje. Ali bomo s treningi lahko začeli aprila, maja, junija ali morda šele avgusta, tega ne ve nihče. Ampak če nič drugega, je to negotovost odločitev predsedstva OZS prekinila, kajti najtežje je živeti v negotovosti. Spremljam, kaj doživljajo naši igralci v Italiji, ki bi se radi vrnili domov, vendar jih klubi še ne pustijo, saj še ne vedo, ali bodo nadaljevali s prvenstvom. Mi smo tega razbremenjeni in že lahko gledamo v novo sezono. Kako se bo klub odločil glede igranja v ligi prvakinj, še ne vem, vsekakor pa je bila to pred začetkom letošnje sezone velika želja vseh igralk. Prav tako še ne vemo, ali bomo morali igrati v kvalifikacijah, toda ne glede na vse verjamem, da bo bomo evropsko sezono začeli v ligi prvakinj,« si igranja med najboljšimi evropskimi klubi želi Rozman. Njegova želja je tudi, da bi jedro ekipe ostalo tudi v novi sezoni.

»V zadnjih nekaj sezonah smo uspeli zgraditi zdravo jedro v ekipi, kar je bil pomemben element naših uspehov. Vsekakor moram omeniti tudi našo drugo člansko ekipo, ki je zelo dobro igrala v 1B ligi. V klubu gradimo trde temelje, ki nam omogočajo kontinuiteto, kajti ne smemo pozabiti, da so tudi naše mladinke osvojile naslov državnih prvakinj, zelo dobro pa v prvi ligi igrajo tudi kadetinje, ki trenutno vodijo v svoji skupini,« Rozman ni pozabil na mlajše kategorije, ki so zagotovilo, da se bo v Kamniku še dolgo igrala kakovostna ženska odbojka. Upati je le, da kmalu tudi v primerni dvorani.

Calcit Volley