Naslovnica / KULTURA / S Hermanom Gvardjančičem po razstavi

S Hermanom Gvardjančičem po razstavi

Danes zvečer so zbrani v galeriji Mihe Maleša potovali skozi prepletajoč svet glasbe in slikarstva Fordlandie z avtorjem slik na čelu.

Umetnik Herman Gvardjančič je zbrane najprej popeljal skozi zgodovino njegovega ustvarjanja, čez težave in prepreke njegovega slikarskega potovanja in nasploh obrazložil sam nastanek njegovih slik.

Povedal je, da je za glasbo ki mu daje inspiracijo pravzaprav izvedel od njegovega študenta, ki mu je predstavil skladatelja Johanna Johannssona. Njegova glasba mu je dala navdih za nove slike, ki prikazujejo naravo v temačnih barvah.

Herman je obiskovalcem obrazložil, da so njegove slike temačne in težke iz preprostega razloga. Sam ve, da kljub temu da je dan danes življenje opisano kričeče, pisano in nasploh najlepše – temu ni tako. Vsak posameznik s seboj nosi temačno preteklost, nekaj kar ga teži in to se je odločil prikazati v svojih umetninah.

Ob glasbeni spremljavi so se kasneje zbrani namenili skozi zanimivo galerijo in si ogledali stvaritve avtorja, vmes pa jim je seveda odgovarjal tudi na vprašanja o tehnikah, nastanku in še čem.