Naslovnica / ŠPORT / S popolnim preobratom do finala

S popolnim preobratom do finala

Odbojkarice prve ženske ekipe Calcit Volleyja so v drugi polfinalni tekmi zaključnega turnirja pokala Slovenije premagale GEN-I Volley. Kamničanke so po preobratu zmagale s 3:2 (21, 12, -23, -20, 15) in se bodo v nedeljo, ob 17. uri, v finalu pomerile z Novo KBM Branikom, ki je na prvi današnji polfinalni tekmi premagala drugo žensko ekipo Calcit Volleyja.

Calcit Volley – GEN-I Volley   3:2 (-21, -12, 23, 20, 15)

Kanal – Športna dvorana Kanal, gledalcev 450, sodnika: Markelj (Bled), Pevc (Škofja Loka).

Calcit Volley: Valenčič, Kotnik 13, P. Marušič 1, Š. Marušič, Mihalinec 17, Pogačar 3, Kostić 14, Janežič (L), Charuk 15, Kaker 13, Zorman. Trener: Gregor Rozman.

GEN-I Volley: T. Blažič ( L ), Ferlinc 5, Zbičajnik 3, Perić 2, Zaplotnik, Lucas 5, Velikonja Grbac 3, Kolbl, P. Blažič 4, Lipicer Samec 22, Zampedri (L), Grudina 9, Ščuka 29.Trener: Vasja Samec Lipicer.

Novogoričanke so še v sredo igrale prvo tekmo drugega kroga pokala Challenge v Budimpešti, kjer so po hudem boju izgubile proti domačemu Vasašu z 2:3, medtem ko so dan prej Kamničanke pred svojimi navijači s 3:1 premagale nemško ekipo Ladies in Black Aachen. Pred slabimi 14 dnevi so v derbiju 1A. DOL za ženske v Kamniku slavile odbojkarice GEN-I Volleyja, ki so bile v Kanalu na pragu nove zmage, saj so vodile z 2:0 v nizih, vendar je varovankam Gregorja Rozmana uspel popoln preobrat, v napetem tie-breaku pa so izkoristile tretjo zaključno žogo za finale proti Novi KBM Braniku.

Na začetku uvodnega niza so imele kamniške odbojkarice veliko težav na sprejemu, slabše so bile tudi v napadu, v domači ekipi je bila razpoložena Tina Lipicer Samec, ki je svojo ekipo popeljala do vodstva z 8:2, s četrto zaporedno točko pa do izida 10:4. V nadaljevanju niza so se prebudile tudi Kamničanke, ki so s točko Olivere Kostić prišle na minus dve (8:10), po uspešni napadalni akciji Lucy Charuk na minus ena (12:13), po napaki domače ekipe pa do izenačenja (18:18). Toda po tem izenačenju sta stvari v svoje roke vzeli Tina Lipicer s servisi, v napadu pa je bila nezaustavljiva Lana Ščuka, ki je tudi zaključila uvodni niz.

Tudi drugi niz se je začel podobno kot prvi, ob slabem sprejemu so imele Kamničanke vse preveč težav v napadu, medtem ko so Novogoričanke brez večjih težav prihajale do točk. Z asom Klare Perić so povedle s 7:2. S polminutnim odmorom je Gregor Rozman za trenutek zaustavil njihov nalet, toda po treh zaporednih kamniških točkah je bilo konec njihovega odpora v drugem nizu. Ko je njihova nekdanja igralka Tina Grudina z blokom dosegla novo točko za domačo ekipo, je le-ta Kamničankam pobegnila že za sedem točk (15:8). Do konca niza so varovanke Gregorja Rozmana osvojile le še štiri točke, zadnjo pa je v tem nizu dosegla Dajana Lucas.

Bolj obetavno so kamniške odbojkarice začele tretji niz, v katerem so na servis Tine Kaker povedle s 4:1, s točko Nine Kotnik pa s 7:3. Vendar so se Novogoričanke hitro vrnile v igro in z blokom Tine Lipicer Samec izid na sedmi točki izenačile, z napadom Pie Blažič, še ene nekdanje Kamničanke, pa povedle z 9:8. Po zaslugi Lucy Charuk in Olivere Kostić so slovenske podprvakinje spet prišle do štirih točk prednosti (17:13), bilo pa je tudi še 21:17. Ko je Nuša Ferlinc z blokom na 23. točk izid izenačila, je zadišalo na preobrat, da pa do njega ni prišlo, je bila zaslužna Katja Mihalinec z dvema zaporednima točkama.

Ko je v četrtem nizu Tina Kaker z blokom svojo ekipo popeljala do vodstva z 11:4, so bile Kamničanke že zelo blizu petemu nizu, vendar so se Novogoričanke vrnile v igro, saj so se s še eno točko Lane Ščuke približale le na dve točki zaostanka (15:17). Toda v končnici so odbojkarice Calcit Volleyja, pri katerih se je s servisi spet izkazala Katja Mihalinec, prišle do novih sedem točk naskoka (23:16). Ob zbrani igri je bilo to po točki Tine Kaker dovolj za izenačenje v nizih.

Tudi v tie-break so varovanke Gregorja Rozmana vstopile zelo odločno in z asom Katje Mihalinec pobegnile za tri točke (6:3). Z uspešno odigranim prvim tempom Kakerjeve so Kamničanke na menjavo strani odšle s prednostjo štirih točk, po njenem bloku pa je bilo že 10:5 za Calcit Volley. Na servis Nuše Ferlinc so novogoriške odbojkarice dosegle štiri zaporedne točke, izenačenje na deseti pa je preprečila Nina Kotnik. Kamničanke so vodile tudi s 13:10, a jim to ni zadoščalo za zmago. Odlična Lana Ščuka je izid na 13. točki izenačila, v napeti končnici pa po dveh servisih, ki sta končala v avtu, le izkoristile tretjo zaključno žogo za uvrstitev v finale.

Miha Štamcar
Foto: Klemen Brumec