Naslovnica / Pavliha / S poskusno vrtino so v Stahovici namesto vode našli zemeljski plin

S poskusno vrtino so v Stahovici namesto vode našli zemeljski plin

Vrtanje testne vrtine na osrednjem vodovodnem zajetju Iverje v Stahovici je postreglo s presenetljivim rezultatom, saj je bil v 150-metrski vrtini namesto vode najden zemeljski plin, po prvih rezultatih pa naj bi šlo za najbogatejše nahajališče zemeljskega plina v Sloveniji.

Zaradi vse pogostejših težav pri oskrbi s pitno vodo, ki ji v veliki meri povzročajo globalne klimatske spremembe ter pomanjkanje padavin, je Občina Kamnik pred časom naročila vrtanje testne vrtine, s katerem bi osrednjemu kamniškemu vodovodnemu sistemu Iverje, iz katerega se napaja večina občanov na območju občine Kamnik, zagotovili nov in zanesljivejši vodni vir iz tamkajšnje podtalnice.

Kljub poprejšnjim geološkim raziskavam, pa so rezultati vrtanja več kot presenetljivi, saj so vrtalci, ki so morali spričo nepričakovanega odkritja predčasno prekinili z vrtanjem, namesto iskane podzemne vode, naleteli na razmeroma bogato nahajališče zemeljskega plina, ki bi ga bilo moč izkoriščati tudi v komercialne namene.

Po prvih, še neuradnih informacijah, naj bi izvajalci pri vrtanju testne vrtine, na globini med 115 in 150 metrov naleteli na nepričakovano plast skrilavcev, ki je zelo bogata z zemeljskim plinom, nahajališče pa naj bi bilo tako obetavno, da bi se lahko, po prvih ocenah, s plinom lahko oskrboval dobršen del ljubljanske kotline oz. osrednjeslovenske regije, obstaja pa tudi precejšnja možnost, da se še nižje oz. v globljih plasteh, najbrž skrivajo tudi morebitne zaloge nafte.

Kljub domala fantastičnemu odkritju, ki je v času nezanesljive in vedno dražje oskrbe z zemeljskim plinom in drugimi energenti bržkone več kot dobrodošlo, pa pristojni na kamniški občini zaenkrat še ne vedo kaj naj sploh storijo.

Težava je namreč v tem, da bi utegnilo komercialno izkoriščanje zemeljskega plina v dolini Kamniške Bistrice oz. na območju zajetja Iverje, najbrž pa tudi na širšem območju Stahovici, močno ogroziti oz. onesnažiti osrednji kamniški vodni vir oz. ogroziti oskrbo s pitno vodo za nekaj deset tisoč prebivalcev, po drugi strani pa bi lahko komercialno izkoriščanje nahajališča zemeljskega plina (morda pa tudi nafte) v veliki meri pripomoglo k energetski samooskrbi države, obenem pa bi izkupiček od plina lahko v veliki meri pripomogel k gospodarskemu razvoju občine. Za nahajališče, ki je, kot se najbrž spomnite, botrovalo tudi nedavnemu obisku najvišjih predstavnikov države v Kamniku, pa se že zanimajo nekatere največje svetovne korporacije.

Zato se že pojavljajo, zaenkrat sicer še pred javnostjo skrite ideje, da bi se osrednji kamniški vodni vir prestavil višje, in sicer v Kamniško Bistrico, kjer naj bi zajezili sotesko Predaselj ter poplavili del doline Kamniške Bistrice, pri čemer bi novonastalo jezero služilo tako oskrbi s pitno vodo, kot tudi v turistične namene, česar se utegnejo še najbolj razveseliti vse številčnejši ljubitelji kopanja v mrzli izvirski vodi.

Nad odkritjem, ki ne povzroča zgolj veselja, ampak tudi upravičeno mero skrbi, saj se še ne ve kako utegne odkritje vplivati na življenje prebivalcev in okolico, pa razen posameznih lastnikov okoliških zemljišč, ki se že nadejajo bajnega zaslužka, niso vsi navdušeni, saj se bojijo, da bodo morali, kljub temu, da se bodo vozili po lepih cestah, piti vodo iz steklenic ter živeti v onesnaženem okolju.

Ker smo želeli pridobiti več informacij, smo v zvezi z rezultati vrtanja poskusne vrtine na območju vodovodnega zajetja Iverje Občini Kamnik zastavili več vprašanj, vendar so nam do danes posredovali zgolj zelo skop odgovor, da investicija še ni zaključena oz.: “Na zastavljena vprašanja še ne moremo odgovoriti, ker investicija v zvezi s testno vrtino še ni zaključena. Odgovore bomo pripravili takoj, ko bo to mogoče,” kar na očitno zavlačevanje oziroma, da Občina Kamnik informacije iz neznanega vzroka skriva.

 

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve