Naslovnica / ŠPORT / S preobratom do prve zmage v boju za medaljo

S preobratom do prve zmage v boju za medaljo

V prvi tekmi za tretje mesto v 1A. DOL za ženske so odbojkarice Calcit Volleyja v športni dvorani  premagale SIP Šempeter s 3:2 (-18, -26, 23, 14, 7). Povratna tekma bo na sporedu v sredo, 17. aprila, ob 18. uri, v Šempetru v Savinjski dolini. Ekipi igrata na dve zmagi.

Calcit Volley – SIP Šempeter  3:2 (-18, -26, 23, 14, 7)

Kamnik – Športna dvorana Kamnik, gledalcev 150, sodnici: Miklošič (Maribor), Tomec (Novo mesto).

Calcit Volley: Kotnik 6, P. Marušič 2, Š. Marušič 1, Mihalinec 10, Pogačar 1, Kostić 33, Janežič (L), Charuk 23, Kaker 5, Zorman 1. Trener: Gregor Rozman.

SIP Šempeter: Rituper 1, Ma. Božič, Mo. Božič 3, Praunseis 10, Podbregar, Forštnarič 6, Žnidar 15, Doler, Vrhovnik 16, Lakše 4, Mazej (L), Lakovšek 8. Trener: Beno Božič.

Kamničanke se po desetih letih spet borijo za končno tretje mesto v prvi slovenski ligi. Takrat so premagale Vital Ljubljano, vmes pa so trikrat prišle do naslova državnih prvakinj, na preostalih finalnih obračunih pa je bila boljša Nova KBM Branik. Šempetranke so se zadnjič tretjega mesta veselile leta 2012, ko je zanje igrala Mojca Božič, ki se je sicer s Kamničankami dvakrat veselila naslova državnih prvakinj.

V prvem nizu sta se ekipi menjavali v vodstvu, prve pa so po napadu Jerneje Lakovšek do dveh točk prednosti prišle Šempetranke (11:13), vendar je Lucy Charuk že na trinajsti točki izid izenačila. Toda Kamničanka v dresu gostij Petra Vrhovnik je z dvema zaporednima točkama poskrbela za vodstvo varovank Bena Božiča s 16:13. Gostje so takoj nato dosegle še eno točko, po napaki Nine Kotnik pa je Gregor Rozman posegel še po svojem drugem polminutnem odmoru, saj so njegove varovanke zaostajale za pet točk (14:19). Ko je Tali Lekše z asom dosegla novo točko za Šempetranke, za katere ni bilo izgubljene žoge, so domačinke zaostajale že s 15:22. Niz, ki se je končal z napako domače ekipe na servisu, je bil s tem odločen.

Med odmorom je domači trener Gregor Rozman krepko povzdignil svoj glas, vendar servis Kamničankam nikakor ni stekel. Do desete točke so sicer vodile za točko ali dve, toda z dvema asoma je Vrhovnikova Šempetrankam zagotovila dve točki prednosti (12:10), še ena nekdanja Kamničanka, Mojca Božič pa je že v naslednjem napadu dosegla novo točko za gostje. Po bloku Nine Praunseis in novi napaki Kamničank so gostje vodile že z 18:13. Na servis Špele Marušič so domačinke pred vstopom v končnico le ulovile priključek, saj je organizatorka igre domače ekipe izid na 21. točki izenačile. V napeti končnici so bile bolj zbrane Šempetranke, ki so izkoristile tretjo zaključno žogo, dve so imele tudi domače odbojkarice.

Tudi v začetku tretjega niza so bile boljše gostje, ki so reševale nemogoče žoge, predvsem to velja za Mojco Božič, kar jim je tudi prineslo vodstvo s 6:3. Po točki še tretje nekdanje kamniške odbojkarice Maje Forštnarič so Šempetranke domačinkam pobegnile na 11:6, vendar tekma s tem še ni bila odločena, kajti Kamničanke so na trinajsti točki ulovile gostje, vendar njihovo veselje ni dolgo trajalo. Božičeva je z asom gostjam priborila že štiri točke prednosti (17:13), toda v sami končnici so domačinke s petimi zaporednimi točkami z asom Olivere Kostić prišle do zmage v tretjem nizu.

Začetek četrtega niza je minil v znamenju dveh zaporednih asov Oliver Kostić za domačo ekipo s 6:2. Tudi po polminutnem odmoru Bena Božiča je Kostićeva izvajala še dva začetna udarca, po dveh novih asih, tokrat Nine Kotnik pa je bilo že 14:6 za kamniške odbojkarice. Kamničanke so dosegle še dve zaporedni točki, pri vodstvu s 16:6 je bil niz odločen in jasno je bilo, da bo o zmagovalkah odločal peti niz. Izenačenje je s servisom potrdila Charukova.

V petem nizu so odbojkarice Calcit Volleyja na servis Tine Kaker in uspešnim napadom Olivere Kostić povedle s 4:0, na menjavo strani pa so odšle s prednostjo petih točk. Visoke prednosti Kamničanke niso izpustile iz rok, tekma pa se je končala z lastno napako gostij.

Izjavi po tekmi

Gregor Rozman, trener Calcit Volleyja: »Tri nize smo odigrali slabo, a smo kljub temu prišli do zmage. Predvsem po prvem nizu, ki smo ga odigrali katastrofalno, so dekleta izgubile samozavest in niso verjele, da se še lahko poberemo, ampak še enkrat več se je pokazalo, da je treba verjeti do konca. Po zaostanku 20:23 v tretjem nizu jih je bilo treba dvigniti, to nam je z malo sreče tudi uspelo. Verjamem, da nam bo v sredo zdaj lažje igrati, štejejo le zmage, je bila pa to izredno težka tekma predvsem v psihološkem smislu.«

Beno Božič, trener SIP Šempetra: »V prvih treh nizih smo bili veliko boljši nasprotnik. Žal mi je zaradi deklet, da nismo zdržali. V tretjem nizu nismo imeli sreče, morda je bila tudi kakšna sporna sodniška odločitev, ampak vseeno, na koncu moram svojim igralkam čestitati za dobro igro. Mislim, da še nismo rekli zadnje besede.«

Miha Štamcar
Foto: Klemen Brumec