Naslovnica / NOVICE / S spletno dobrodelno dražbo za Mitjo Zabavnika je bilo zbranih 6010 evrov

S spletno dobrodelno dražbo za Mitjo Zabavnika je bilo zbranih 6010 evrov

Animatorji iz Mladinske skupine Feniks imamo za sabo že nekaj dobrodelnih akcij. V preteklih letih smo za cesto prali avtomobile, delili limonado in palačinke ter prostovoljne prispevke namenili Rdečim noskom in malemu bolniku, ki je zbolel za rakom.

Letošnja koronska kriza nas je spodbudila, da spremenimo način razmišljanja, saj zbiranje ni bilo dovoljeno, naša želja, da bi naredili nekaj dobrega, pa je vseeno tlela v nas. Tako smo prišli na idejo spletne dražbe, za katero bi pripravili nekaj svojih izdelkov ter povabili k sodelovanju še druge. Tako smo sredi januarja 2021 pripravili poseben filmček, s katerim smo naznanili našo akcijo. Do 31. januarja smo zbirali izdelke, pridno tabelizirali njihove opise in takrat na našo facebookovo stran objavili poseben album s fotografijami izdelkov. Vsaka fotografija je imela ob strani tudi opis, zapisanega potencialnega darovalca izdelka ter izklicno ceno, ki so jo dražitelji lahko višali v komentarjih.

Izkupiček dobrodelne dražbe je bil namenjen Mitji Zabavniku, 38-letnemu sokrajanu mladinske skupine, ki je v lanskem letu doživel nenaden zastoj srca in je nepokreten v domači oskrbi.

Začetek akcije je imel simbolični pomen. Želeli smo začeti 31. januarja, saj je to godovni dan svetega Janeza don Boska, ki je začetnik oratorija in neke vrste duhovni oče oratorijskih animatorjev. Za zadnji dan dražbe smo izbrali 7. februar, tako da smo dali ljudem cel teden priložnosti, da se udejstvujejo na njej. Sam razpon akcije nas je izjemno presenetil. Do 31. januarja smo v album dodali okrog sto izdelkov ter številko tekom tedna še podvojili, saj so se stalno oglašali novi ponudniki izdelkov. Nabor je bil izjemno pester. V ponudbi smo imeli celo vrsto raznih bonov za kozmetične storitve, lep nabor sveže pripravljenega peciva, nakita, lesenih in kvačkanih izdelkov, posod, naslikanih in vžganih slik, ročno izdelanih punčk ter celo živega zajčka. Največji hit dražbe pa je zanesljivo bila majica z originalnim podpisom Luke Donćića, ki jo je posebej za dražbo podaril anonimni darovalec.

Tudi potegovanje za izdelke je potekalo izjemno zavzeto. Izklicne cene so se tekom tedna vestno višale, vrhunec pa je potegovanje za izdelke doseglo tik pred koncem zadnjega dneva dražbe. Hitri seštevki so pokazali, da se je z dražbo zbralo 4848 €.

Dan kasneje smo vsem najvišjim dražiteljem poslali zasebna sporočila ter jih povabili k osebnemu prevzemu izdelkov, ki smo ga izvedli v soboto, 13. februarja, ter še v nedeljo, teden dni kasneje, obakrat od 13h do 17h v Šmartnem v Tuhinju. Ekipa animatorjev je skrbela, da je v tem času izdelke izdajala najvišjim dražiteljem.

Nekateri so izrazili željo, da se jim izdelki pošljejo po pošti, kar je bilo storjeno v tednu po obeh terminih osebnih prevzemov.

Skupni izkupiček z vsemi prostovoljnimi prispevki, ki smo jih prejeli, je tako dosegel številko 6010 €, kar je izjemen dokaz solidarnosti.

Celotna akcija je pokazala, kaj je možno, če se stopi skupaj s talenti in odprtim srcem. Vsak po svojih močeh je prispeval, da je izkupiček zrastel do te mere.

Animatorji bi se res radi zahvalili vsem, ki ste akcijo podprli. Brez vašega sodelovanja bi bila naša ideja prazna. Hvala! Vabljeni tudi k naslednji akciji, ki jo pripravljamo.

Sodelovali bomo namreč v akciji 72 ur brez kompromisa, ki bo potekala od 29. 4. do 2. 5. 2021. Več o sami akciji bomo še javili, tako da ostanite z nami. 😊

Monika Jeglič