Naslovnica / Napovedi in obvestila / Sanacija žledoloma na območju pohodne poti »OBVOZNICA – STARI GRAD«

Sanacija žledoloma na območju pohodne poti »OBVOZNICA – STARI GRAD«

Občina Kamnik in Zavod za gozdove Slovenije, Krajevna enota Kamnik, obveščata občanke in občane, da se bo v mesecu februarju 2016 začela sanacija žledoloma iz leta 2014 na območju javne poti št. 660315, in sicer gre za pohodno pot na Stari grad iz smeri Novi trg (obvoznica). Zaradi zagotavljanja varnega prevoza lesovine in omogočanja dostopa na strmino nad obvoznico, se bo pred začetkom del uredila dostopna vlaka s tremi priključki. Zato vse obiskovalce oziroma uporabnike dostopne poti na Stari grad naprošamo, da zaradi lastne varnosti upoštevajo opozorila in navodila izvajalcev ob gradnji prometnice kakor tudi ob delu pri sanaciji podrtih dreves.

sanacija stari grad

Ledena ujma v mesecu februarju 2014 je dodobra prizadela tudi gozd ob pohodni poti na Stari grad (z izhodiščem na obvoznici), ki je bil do sedaj zaradi velike strmine, neposredne bližine magistralne ceste, neposredne bližine stanovanjskih objektov in težavnega jarkastega zaledja, gozdarsko nedosegljiv. Po oceni, se na območju nahaja še okoli 400 m3 podrtih, ne saniranih dreves.

Dostopna pot je v zemljiškem katastru zavedena kot javno dobro v upravljanju Občine Kamnik. Hkrati pa ta ne kategorizirana prometnica, opravlja začasno funkcijo gozdne vlake za spravilo lesnih asortimentov iz zasebnih gozdov v okolici. Spodnji del pohodne poti (do »Mlinčkov«) se nahaja tudi v območju razglašenih varovalnih gozdov.

Podrto drevje, posledično oslabljena stoječa drevesa in drevesa smreke, napadene s podlubniki, je nujno potrebno (v skladu z Zakonom o ukrepih za odpravo posledic žleda med 30. januarjem 2014 in 10. februarjem 2014 (Uradni list RS, št. 17/14; dalje ZUOPŽ), ter na podlagi generalne odločbe št. 322-04-2251-C501/14-1, z dne, 16. 5. 2014), do 31. 12. 2016 pospraviti iz gozdov. Na podlagi predlogov lastnikov gozdov in Občine Kamnik je bil izveden postopek za ureditev gozdne vlake št. 04/31K07/3, 04/31K07/4, 04/31K07/5, 04/31K63/1.

sanacija stari grad1

Soglasje za poseg v gozd in gozdni prostor z elaboratom vlak (odprava posledic žledoloma in preprečevanju širitve škode na podlagi 21. člena ZG in 18. člena ZUOPŽ) št. 3408-04-2249-008/15, predvideva manjšo širitev vozišča vlake na delu javne (pohodne) poti v dolžini približno 200 metrov.

Namen ureditve gozdnih vlak je zagotoviti varen prevoz lesovine z gozdarsko polprikolico in ne z vlačenjem po podlagi. Z običajnim vlačenjem hlodovine po vozišču vlake (in hkrati po vozišču pohodne poti) bi prišlo do resnih poškodb poti. Po spravilu bi ostala dokaj uničena in neprivlačna pohodniška destinacija. Z ureditvijo območja se med drugim potencialno zmanjša nevarnost proženja delov podrtih ali polomljenih dreves na spodaj ležeče objekte ter magistralno cesto, v nadaljevanju pa bo zagotovljen nadaljnji varni in permanentni dostop do zaprtih gozdnih površin na občutljivem obrobju mesta.

Začetek del je predviden v ponedeljek, 1. februarja 2016. Po dogovoru z izvajalcem bodo dela ob ugodnih vremenskih pogojih potekala do 20 dni. Strojna dela na vlaki bodo končana predvidoma v dveh dneh, spravilo lesa pa bo potekalo približno do 20. februarja 2016.

Obvestilo o sprotnem dogajanju na območju sanacije bo dostopno na informativnem panoju na izhodišču pohodne poti.

Zaradi zagotavljanja varnosti občanke in občane prosimo, naj v času gradnje ne hodijo ali se zadržujejo znotraj označenega gradbišča. Prav tako naj ne dostopajo na območje v času sečnje in spravila, v izogib neljubih posledic zaradi neupoštevanja opozorilne signalizacije.

Za morebitne poškodbe odgovarjajo občani sami, v skladu z 21. členom ZUOPŽ (izključitev odgovornosti za škodo obiskovalcem gozdov), ki navaja: »Do 31. decembra 2016 osebe na lastno odgovornost dostopajo v gozd.«

Dodatne informacije

Miha Zabret, ZGS, KE Kamnik,
Telefon: 01 83 91 946 ali 041 657 247

Damjan Dolinšek
Gradnja Dolinšek d.o.o.
Telefon: 041 912 309

Besedilo: Občina Kamnik in Zavod za gozdove Slovenije, KE Kamnik

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve