Naslovnica / NOVICE / Šarčevo razburjanje zaradi šlamparij pri gradnji krožišča na Bakovniku ni kaj dosti pomagalo

Šarčevo razburjanje zaradi šlamparij pri gradnji krožišča na Bakovniku ni kaj dosti pomagalo

Nedaven začetek sanacije domala povsem novega krožišča na Bakovniku je med občani vzbudila nemalo pozornosti, vprašanj in tudi razburjanja. Najbrž tudi zaradi tega, ker je bilo omenjeno krožišče  predmet polemik in razburjanja že med samo gradnjo pred dvema letoma, ko je, kot se Kamničani še dobro spomnijo, zaradi šlamparij pri gradnji prekipelo tudi tedanjemu županu, zdaj pa predsedniku vlade Marjanu Šarcu.

Kamničani, predvsem pa uporabniki Ljubljanske ceste in prebivalci Bakovnika, se še dobro spomnijo zapletov in šlamparij pri gradnji krožišča na Bakovniku pred dvema letoma, zaradi česar je tedaj prekipelo tudi nekdanjemu županu Marjanu Šarcu, ki je zaradi vsega skupaj direktorju Gorenjske gradbene družbe napisal tudi precej ostro pismo, ki smo ga objavili v prispevku: “Zaradi šlamparij pri gradnji novega krožišča na Bakovniku je županu Marjanu Šarcu prekipelo”

Gradnja krožišča na Bakovniku leta 2016.

Gorenjska gradbena družba oz. njen direktor se je takrat, v odgovoru na Šarčevo pismo, posula s pepelom in zagotovila dokončanje del – Župan Marjan Šarec izvajalcem in koncesionarjem svetuje: »Opustite logiko, da je “za občino dobr’« – nekdanji župan pa je izvajalcem svetoval opustitev logike, da je “za občino dobr'”.

Kot se je izkazalo nedavno, pa so bile takratne kritike in opozorila Gorenjski gradbeni družbi povsem na mestu, saj je kamniška občinska uprava konec meseca januarja oz. malo pred iztekom garancijskega roka ugotovila, da se je na omenjenem krožišču, še v garancijskem roku, pokazala vrsto nepravilnosti, ki jih mora izvajalec, v skladu z garancijskimi določili, odpraviti na lastne stroške, saj bi Občina Kamnik v nasprotnem primeru vnovčila zavarovanje.

V zvezi s tem smo občinsko upravo Občine Kamnik zaprosili za podrobnejše pojasnilo ter prejeli odgovor, ki se glasi:

“Občinska uprava je konec meseca januarja, pred iztekom garancije »Izgradnja krožnega križišča Bakovnik pri Lidlu«, opravila terenski ogled objekta in ugotovila nekatere pomanjkljivosti. Potrebno je sanirati betonski del rondoja v dolžini 5 metrov (od dilatacije do dilatacije), razpoke med robniki v celotnem rondoju, razpoke s silikonom med betonom in robnikom, razpoke med robnikom in asfaltnim delom z bitumensko smolo ter stik novo zgrajenega pločnika z bitumensko maso.

Izvajalec je zato pristopil k sanaciji. V kolikor se izvajalec v roku iz poziva ne bi odzval in oziroma odpravil vseh ugotovljenih napak skladno s terminskim planom, bi morala občinska uprava skladno z 18. členom pogodbe unovčiti zavarovanje.”

Če povzamemo, sanacijska dela na krožišču pri Lidlu se izvajajo zaradi ugotovljenih napak, ki jih mora Gorenjska gradbena družba, v skladu s pogodbenimi in garancijskimi določili, odpraviti na lastne stroške.

Kakorkoli že, upamo, da bo Gorenjska gradbena družba dela tokrat vendarle opravla kvalitetno in brez napak, kajti uporabniki precej prometne Ljubljanske ceste, predvsem pa prebivalci Klavčičeve ulice ter kamniški davkoplačevalci, ki so vse skupaj pošteno plačali, si zagotovo še lep čas ne želijo morebitnih novih sanacij, ampak zgolj kvalitetno opravljeno delo.