Naslovnica / NOVICE / Se me še spomniš?

Se me še spomniš?

V mekinjskem samostanu se je danes odvilo prvo letošnje predavanje, kjer je Jure Bon zbranim predstavil bolezen s katero se srečuje vse več ljudi.

Leta 2015 je bilo v Evropi približno 10 milijonov oseb z demenco, statistika pa žal kaže, da se bo do leta 2030 ta številka povečala za še vsaj 4 milijone. Tudi zaradi tega se poznavalci vse bolj odločajo za takšna predavanja, kakršno je bilo danes v samostanu Mekinje.

Dr. Jure Bon, specialist psihiater, je kar precejšnji množici poslušalcev predstavil kaj sploh je demenca, kdo in kako pogosto se srečuje z njo, kako jo pravočasno odkriti in določiti katere vrste sploh je ter tudi kako uspešno je samo zdravljenje te zahrbtne bolezni.

Stanje glede demence v Sloveniji se ne razlikuje dosti od povprečja celotne Evrope; leta 2019 je bilo v naši državi 32 tisoč ljudi, ki trpijo za demenco, v petnajstih letih pa naj bi se ta številka podvojila. Raziskave so žal pokazale tudi to, da je v Sloveniji ugotovljenih in diagnosticiranih le petdeset odstotkov starejših oseb, ki imajo demenco.

Demenca prizadene višje možganske funkcije kot so spomin, mišljenje, orientacija, razumevanje, učne in umske sposobnosti ter sposobnost izražanja in presoje. Za najpogostejšo obliko demence je slišal že prav vsak, to je Alzheimerjeva bolezen, ki predstavlja več kot polovico vseh diagnosticiranih demenc, vzrok nastanka pa do danes še ni znan.

Kljub temu, da je ozdravljivih oblik demence malo, možnost vedno obstaja; to je poudaril tudi današnji predavatelj Dr. Bon in dodal, naj svoje starše, stare starše in bližnje, katere morda sumijo bolezni, pripeljejo na pregled k strokovnjaku, ki bo opravil osnovne laboratorijske preiskave in izključil morebitni organski vzrok bolezni.