Naslovnica / NOVICE / Sedmi množični pohod bosonogih na Vovar

Sedmi množični pohod bosonogih na Vovar

Sedmega pohoda bosonogih na Vovar se je v lepem sončnem  vremenu v soboto, 18. junija udeležilo kar 144 pohodnikov iz različnih krajev Slovenije, največ  iz kamniške občine, prišli pa so tudi s Polževega, Litije, Ivančne Gorice, iz UKC Ljubljana in sedmih gorenjskih občin.

Že pred gasilskim domom  v vasi Gozd nad Kamnikom so pohodnike vodile  table z napisi do domačije Jožeta Sodnika, kjer so se že malo po osmi uri pričeli zbirati bosonogi na  940 metrov visoki  Vovar. Na pot so  bosonogi krenili nekaj po deveti uri. Ob prihodu so  organizatorji vsakega pohodnika prijazno sprejeli ob zvokih Godbe iz Vodic, ki letos praznuje 100 letnico igranja. Pohod je zelo uspešno  organiziralo Društvo Dogodek Kamnik, sekcija Bosonogi, ki jo vodita domačina  Pavel in Irena Žvelc.

Ob prijavi so pohodniki prejeli spominske majice z logotipom bosonogih in plastenko vode. Pred odhodom na pot sta bosonoge pozdravila  organizator pohoda Pavel Žvelc in kamniški župan Matej Slapar, pohodnike pa je blagoslovil župnik Pavel Pibernik, ki je opravil kratek obred in udeležencem zaželel, da bi v prijateljski družbi na poti uživali in se vsi vrnili brez poškodb in brez večjih težav premagali 5,5 kilometra dolgo pot na hrib Vovar. Prisotnim je izrekel dobrodošlico predsednik KS Črna.  Za vse udeležence pohoda  so  dodatno poskrbeli za prvo pomoč. Kot je povedala Irena Žvelc » Smo majhna skupnost, ki druži dobre in vesele ljudi, ki vedo,   da hoditi bos in imeti stik z zemljo,  pomembno prispeva  za zdravje vsakega človeka«.

 

Pohoda se je udeležilo 144 bosonogih iz številnih krajev Slovenije, največ pa iz kamniške občine.  Pri zelo uspešni izvedbi  letošnjega pohoda so sodelovali tudi krajani in gasilci vasi Gozd.  Zborno mesto in cilj sta bila  na  Sodnikovi domačiji v Gozdu, na domačiji glavnega pokrovitelja Jožeta in Primoža  Sodnika, kjer je bilo za vse udeležence zelo dobro poskrbljeno. Z ubranim petjem pa so udeležence pohoda navdušili pevci Homski tički.

Na vrhu Vovarja so si bosonogi privoščili kratek odmor, se vpisali v knjigo pohodnikov, pozvonili na zvon želja za srečo v ljubezni, zdravje in mir ter se podali nazaj do Sodnikove domačije, kjer je bilo družabno srečanje s podelitvi medalj, čakalo pa jih je veliko leseno korito s čisto vodo, kjer so se bosonogi lahko umili noge. Vsi pohodniki so se vrnili brez poškodb.

Nato so  se  okrepčali z okusnem golažem, ki so ga skuhali v Gostišču Črnivec 902, postregla pa sta ga Franci Žvanut in Irena Žvelc, od gostitelja Jožeta Sodnika pa so pohodniki prejeli spominske medalje in praktične nagrade. Posebno zahvalo pa so izrekli Jožetu Sodniku za vsestransko pomoč pri  izvedbi  prireditve. Med pohodniki pa smo slišali, da bosa hoja koristi  mladostnikom in starejšim. Ne izboljša samo telesne drže, ampak tudi ravnotežje in koordinacijo telesa. Draženje podplatov, ki so v neposrednem stiku s podlago, spodbuja delovanje možganov in drugih organov, kar izboljša zdravje, spomin in preprečuje prezgodnje staranje.

Na pohodu tudi enajst članska družina Kotnik iz Hriba

Lahkotno sta stopala tudi najmlajša pohodnica  štiri letna Inti Rems in najmlajši pohodnik štiriletni  Nejc Korošec, še posebej poskočna pa sta bila  najstarejša pohodnika, zakonca,  83- letna Janez Klemenc,  ter najstarejša  pohodnica 81-letna  Joži Klemenc iz Laniš pri Tunjicah. Kot  nam je zaupala Jožica, sta poročena  57 let.  Povedala sta, da sta bila navdušena nad organizacijo pohoda, druženjem in praktičnimi nagradami.

Pohoda se je udeležila tudi enajstčlanska  družina Kotnik iz Hriba nad Kamnikom.  Med pohodniki  je bil tudi 71-letni Tone Sušnik iz Mekinj, ki je imel največje brke med pohodniki. Je tudi član društva Dogodek v Kamniku, ki dvakrat mesečno šestnajst pohodnikov pripravi  okoli 25 kilometrov dolga pohoda. Navdušena nad pohodom in organizacijo sta bila tudi zakonca Romih iz Kriške vasi pri Višnji Gori. Robert je bil na 14 pohodih, ki jih je organiziral  Pavel Žvelc. Desetkrat na Šenturško Goro in štirikrat na Vovar. Med pohodniki je bil  tudi Lojze Špruk iz Gozda,  sicer pastir na Gojški planini, kjer se pase okoli 300 glav živine. Lojze je prišel pozdraviti bosonoge ter se  nato vrnil nazaj na planino. Ivan Hribar iz Kamnika je  vzel na Vovar diatonično harmoniko, Ivan Mušič in Jože Knafelj sta se pripeljala iz Lahovč s kolesom. Med pohodniki je bila skupina desetih pohodnikov, ki so prišli na pohod iz UKC Ljubljana. Pohval organizatorjev pa je bil deležen za pomoč pri izvedbi pohoda  19-letni Matic Žvelc iz Suhadol  Vsi pohodniki so s skupnimi močmi skrbeli, da je bil pohod varen.

Janez Kuhar

 

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve