Naslovnica / KULTURA / Senca na soncu – odprtje razstave Vojka Aleksiča

Senca na soncu – odprtje razstave Vojka Aleksiča

V Šoli Idej na Šutni, edini kamniški zasebni likovni galeriji, je bila sinoči odprta razstava likovnih del akademskega slikarja Vojka Aleksiča z naslovom Senca na soncu, odprtje razstave pa je s svojim nastopom popestrila glasbena skupina Na lepem prijazni.

Razstava Senca na soncu akademskega kiparja Vojka Aleksiča, je svoj naslov dobila po enem izmed istoimenskih razstavljenih del, s katerimi se od včeraj zvečer v Šoli Idej na Šutni kamniškim ljubiteljem likovne umetnosti predstavlja avtor razstave.

vojko-aleksic-sola-idej-14

 

Akademski slikar Vojko Aleksič, ki je Likovno akademijo v Ljubljani obiskoval dve leti za pokojnim kamniškim akademskim slikarjem Dušanom Lipovcem, je vsestranski ustvarjalec, ki se ne posveča zgolj likovnemu ustvarjanju, ampak tudi glasbi in oblikovanju usnja.

vojko-aleksic-sola-idej-18

vojko-aleksic-sola-idej-15Njegovo likovno delo je na sinočnjem odprtju razstave predstavila umetnostna zgodovinarka Bojana Čampa, ki je, med drugim dejala, da že prvo srečanje z likovnostjo akademskega slikarja in vsestranskega umetnika Vojka Aleksiča daje vtis o večplastnosti umetniškega ustvarjanja, razpetega med klasično slikarstvo, video produkcijo in glasbo, pri čemer z izjemno prefinjenim plastenjem slikarskih nanosov ustvarja imaginarni svet ninansiranja barvnih ploskev razpetih med svetlobo in luč, med sence in sonce. Njegovo ustvarjanje pa se poigrava med animiranimi filmi, gladkimi likovnimi površinami in zapisi notnega črtovja rockerskih tonalitet. Prav takšna pa naj bi bila, po mnenju umetnostne zgodovinarke Bojane Čampa, tudi njegova umetnost; nepredvidljiva, slikovita, polna novih iskanj in eksperimentov, vendar do zadnje poteze profesionalna in drzna.

vojko-aleksic-sola-idej-19

 

Odprtje razstave, na katerem je prisotne pozdravila kamniška galeristka Nataša Makovec, ki je ob koncu vsem skupaj zaželela tudi lepe skorajšnje praznike, so z glasbenim nastopom popestrili člani zasedbe Na lepem prijazni, katere stalni ter najstarejši član je tudi avtor razstave Vojko Aleksič, kamniško občinstvo pa je omenjeni glasbeni skupini lahko prisluhnilo tudi v času letošnjega festivala Kamfest.

vojko-aleksic-sola-idej-16

Odprtje razstave je v galerijo Šola Idej oz. na Šutno, upoštevaje, da ne gre za kamniškega likovnega ustvarjalca, privabil, za kamniške razmere kar lepo število obiskovalcev, dasiravno bi bilo ob aktualnih polemikah in pozivih za ureditev ustrezne mestne galerije pričakovati, da bo obiskovalcev oz. kamniških ustvarjalcev in ljubiteljev likovne še več, kajti nenazadnje tovrstnih dogodkov v Kamniku, še posebej pa ne na Šutni, ki je že desetletja ozaljšana s pozivi in namerami po njeni oživitvi, še precej več.

vojko-aleksic-sola-idej-12

Razstavo Vojka Aleksiča si lahko v galeriji Šola Idej ogledate do 30. januarja 2017, in sicer ob ponedeljkih, sredah in petkih od 9-12. ure, v torek in četrtek pa od 17. do 19. ure.