Naslovnica / ŠPORT / Šestletna Inti Maček je postala državna prvakinja v pospešenem šahu

Šestletna Inti Maček je postala državna prvakinja v pospešenem šahu

Rosno mlada kamniška šahistka Inti Maček še naprej dosega izvrstne rezultate ter se zelo uspešno meri tudi s precej starejšimi šahistkami od sebe, v soboto pa je osvojila tudi naslov državne prvakinje v pospešenem šahu.

Od 25. februarja do 3. marca je na Ptuju potekalo 24. posamično šahovsko prvenstvo mladih od 8 do 18. leta. Pod okriljem Šahovske zveze Slovenije je turnir organiziral šahovski klub Maribor, na državnem prvenstvo pa je nastopilo 138 fantov in 68 deklet, ki so se na tekmovanje uvrstili prek regijskih kvalifikacij. Tekmovanje je potekalo po starostnih skupinah, ločeno za dekleta in fante, posamezna partija pa traja 60 minut + 30 sekund dodatka na potezo.

V kategoriji do 8 let, v kateri se je pomerilo 10 deklet, ki so v treh dneh odigrale 9 kol, je nastopila tudi nadobudna kamniška šahistka Inti Maček, ki je na prvenstvu osvojila 7 točk, kar je zadostovalo za končno 4. mesto, pri čemer je potrebno omeniti, da se je po številu točk izenačila s tekmovalkama, ki sta osvojili 2. in 3. mesto, zato so o njeni uvrstitvi odločali dodatni kriteriji.

Kljub temu, da se je Inti, zaradi 20 sekundnega padca koncentracije, za las izmuznila medalja, gre vseeno za izjemen dosežek, saj je Inti vse do zadnje partije držala 2. mesto. Ob vsem skupaj namreč ne gre pozabiti, da se je šest in pol letna Inti Maček povečini merila s starejšimi 8 letnicami.

Če se je Inti Maček medalja tokrat za las izmuznila, pa je v soboto, 4. 3. 2017, zamujeno nadoknadila na 18. posamičnem državnem prvenstvu v pospešenem šahu za mlade do 8. do 18. leta, kjer se igra šah 10 min + 5 sekund dodatka na potezo.

Tekmovalo je 218 fantov in 79 deklet, vse partije pa so bile odigrane v soboto. Med 11-imi dekleti do 8 let pa je nastopila tudi Inti Maček. Dekleta so odigrala 7 kol, najuspešnejša pa je bila prav Inti, ki je s 6. osvojenimi točkami svojila naslov državne prvakinje v pospešenem šahu.

Z Intinim nastopom so bili zelo zadovoljni, tako trener, kot tudi starši, saj je Inti  ponovno dokazala, da sodi v sam vrh mladih šahistov Slovenije in da še veliko obeta.

Naj ob tem dodamo, da je na obeh turnirjih nastopal tudi Matej Mlakar, ki je, tako kot Inti Maček, član Šahovskega kluba Komenda. V kategoriji fantov do 14 let je na državnem prvenstvu v standardnem šahu osvojil 9. mesto, v pospešenem šahu pa 10. mesto.