Naslovnica / NOVICE / Šestošolci kamniških šol so obiskali tovarno čokolade pri Gradcu

Šestošolci kamniških šol so obiskali tovarno čokolade pri Gradcu

V soboto, 14. 4. 2018, smo se z učenci petih kamniških osnovnih šol (OŠ Toma Brejca, OŠ Frana Albrehta, OŠ Marije Vere, OŠ Šmartno in OŠ Stranje) odpravili na izlet v sosednjo Avstrijo.

Več kot osemdeset otrok, ki obiskujejo izbirni predmet nemščina, si je izlet prislužilo s pridnim delom in vztrajnostjo. Obiskali smo zeleno deželo avstrijsko Štajersko, kjer domuje ena najbolj znanih evropskih čokoladnic – ekološka kmetija Zotter.

V tovarni čokolade smo se do sitega naužili vonja po sladki dobroti, poskusili več kot 300 različnih vrst čokolade in spremljali proizvodnjo od semena do izdelka. Spoznali smo pravično trgovino, ekološko pridelavo in obdelavo ter se prepričali, da užitek ob dobri čokoladi in skrb za naravo in ljudi lahko hodita z roko v roki.

Na poti nazaj smo se ustavili v čudovitem mestu Gradec in se naužili svežega zraka, zanimive arhitekture in zgodb iz zgodovine mesta, ki so nam burile domišljijo. Z vzpenjačo smo se povzpeli na grajski hrib, se sprehodili po starem mestnem jedru in si privoščili sladoled. Potopljeni v nemško govorečo deželo, smo marsikatero nemško besedo razumeli in spoznali kakšno novo.

Lep sončen dan nam je dodatno polepšal izlet, domov pa smo se vrnili dobre volje in bogatejši za novo izkušnjo.

Napisala: Mojca Volkar Trobevšek
Fotografije: Edita Gavranovič