Naslovnica / Črna kronika / Škododelni vlomilec v Kamniku

Škododelni vlomilec v Kamniku

Policisti so obravnavali vlom v stanovanjsko hišo v Kamniku, iz katere pa storilec ni ničesar odnesel, vseno pa povzročil za par stotakov škode.

Po podatkih Policijske uprave Ljubljana, je neznani storilec nasilno vstopil v stanovanjsko hišo v Kamniku, pregledal prostore, vendar je od dejanja odstopil oz. ni iz nje ničesar odnesel, vseeno pa je z vlomom povzročil kar nekaj škode ter lastnika hiše oškodoval za okoli 500 evrov.

Opozorilo Policije

Na Policijski upravi Ljubljana znova opažajo pojav drznih tatvin iz stanovanjskih hiš, ki jih storilci izvršujejo na zelo prefinjen in pretkan način, oškodovance pa zavedejo do te mere, da preteče kar nekaj časa, preden ugotovijo, da so bili okradeni.

Storilci žrtev zamotijo s pogovorom (bodisi da so serviserji, bodisi da so prišli odkupit staro železo, da prihajajo iz elektro službe in si ogledujejo teren, kje bi postavili nove daljnovode, da bodo opravljali sanacijo odtokov itd.) in jih tako zvabijo iz hiše ali od hiše, tako da je nimajo več pod nadzorom. Njihovo odsotnost takrat izkoristijo drugi storilci in v času pogovora vstopijo v hišo, pregledajo notranjost in odtujijo v večini primerov denar ter nakit. Storilci kraj nato zapustijo
hišo, tisti ki pa je zamotil žrtev pa se vljudno poslovi in zapusti kraj.

Največkrat se do hiše pripeljejo z vozilom in tako kraj tudi zapustijo.

Policisti se ob omenjenih prijavah srečujejo s težavo, da oškodovanci šele čez čas (več ur) ugotovijo, da so bili okradeni. Prav tako niso niti tako pozorni na opis oseb, saj z žrtvijo vzpostavijo nek prijazen odnos, vzpostavijo zaupanje. Oškodovanci pa v večini primerov že “pospravijo” prostor, kjer so delovali storilci in s tem spremenijo kraj dejanja in uničijo morebitne sledi.

Občanom policisti zato svetujejo, da imajo osebe, ki so prišle do njih nenapovedano, ves čas pod nadzorom in jih brez potrebe ne vabijo v prostore. Vedno naj
zaklenejo hišo, ko to zapustijo, ključ pa naj vzamejo s seboj, pa če tudi »stopijo samo za vogal«.

V kolikor se osebe izdajajo za serviserje, izvajalce del ipd.,  pa svetujejo, da vedno zahtevajo na vpogled identifikacijsko izkaznico ali delovni nalog ipd. Ob tem pa naj bodo tudi pozorni na videz oseb (oblačila, govor, posebnosti) ter vozilo s katerim so se pripeljali (znamko, barvo, tip in reg. št. vozila).

V kolikor kljub previdnosti postanejo žrtev kaznivega dejanja priporočamo, da takoj obvestijo policijo na št. 113 ali najbližjo policijsko postajo.

Občane tudi naprošamo, da v kolikor zaznajo pojav oseb in vozil, ki jim niso poznana, njihovo vedenje/zadrževanje se jim zdi sumljivo (dajejo videz da opazujejo objekt), da tudi o tem takoj obvestijo policijo.

Če želijo ostati anonimni pa lahko pokličejo na anonimno številko 080 1200.