Naslovnica / NOVICE / Skupaj za zdravje v Matični knjižnici Kamnik

Skupaj za zdravje v Matični knjižnici Kamnik

Matična knjižnica Kamnik je v četrtek, 9, aprila 2015, v sodelovanju z lokalnimi ponudniki ekološke hrane in pripravkov in Družbe Kalček, našim obiskovalcem pripravila okusno in zdravo prireditev Skupaj za zdravje.

Bilo je živahno popoldne. Obiskovalci so lahko poskusili vrsto okusnih in zdravih jedi in pijač, sodelujoči ponudniki pa so si izmenjavali svoje izkušnje, med njimi pa se je stkalo tudi nekaj poslovnih vezi.

Družba Kalček nam je v pokušino ponudila svoje okusne ekološke rastlinske namaze in rastlinske napitke, ki so zdrav nadomestek mleku.

Miza se je šibila od dobrot, ki jih je za nas pripravila trgovina Zlata ptička: slastni kosmiči vseh vrst, mandlji s sezamom, pikantne omake, različni naravni sokovi in še mnogo drugih dobrot.

Nemogoče se je bilo upreti kruhu iz krušne peči, ki ga pečejo na kmetiji Pr’ Anžič.

Da nismo bili žejni so poskrbeli na ekološki kmetiji Matevžuc. V pokušino so nam ponudili jabolčni sok in jabolčno vino.

Košarice sočnih, dišečih jabolk, ki so bile na voljo po vseh oddelkih naše knjižnice, so se hitro praznile. Ekološko sadjarstvo Miš z Gorjuše pa nam je poleg svojih odličnih jabolk ponudilo tudi svoje jabolčne sokove.

Bolus iz Komende nam je predstavil izdelke iz zdravilne gline: za pitje, za kopeli, za obkladke, glinena mazila, mila in zobne paste.

Prireditev smo zaključili z zanimivim in aktualnim predavanjem z naslovom Prilagajanje prehranjevanja pri različnih zdravstvenih omejitvah, ki ga je vodila Marjetka Kračman iz Družbe Kalček.

skupaj_za_zdravje81

Nekaj uvodnih besed nam je namenil tudi njihov direktor, kamničan Vladimir Stanič. O zdravem življenju se je z njim pogovarjala direktorica Breda Podbrežnik Vukmir. Posnetek pogovora si lahko ogledate v spodjem videoposnetku.

Pridružila se nam je tudi mlada kamniška fotografinja Neža Reisner, ki je prav za namen prireditve nekaj fotografij posnela na ekološki kmetiji Pri Jernejk v Motniku. Razstava njenih fotografij bo na ogled do konca aprila. Nekaj njenih fotografij si lahko ogledate tudi v naši spletni galeriji.

V okviru prireditve smo pripravili tudi Priporočilni seznam gradiva za zdravo življenje.

Vsem sodelujočim se najlepše zahvaljujemo, da je naša skupna prireditev lepo uspela: Družbi Kalček in njihovemu direktorju Vladimirju Staniču, trgovini Zlata ptička iz Kamnika, Ekološkemu sadjarstvu Miš z Gorjuše, kmetiji Pr’ Anžič s Tučne, ekološki kmetiji Matevžuc z Laz pri Tuhinju, podjetju Bolus iz Komende, ekološki kmetiji Pri Jernejk iz Motnika, fotografinji Neži Reisner in Daši Keber.

Matična knjižnica Kamnik

Fotografije: Daša Keber in MKK