Naslovnica / Napovedi in obvestila / Skupina mladih arhitektov širi brezplačna svetovanja po Sloveniji

Skupina mladih arhitektov širi brezplačna svetovanja po Sloveniji

ARHITEKTURNI NASVET – Od pomladi naprej v Ljubljani, Mariboru, Kamniku in Kopru potekajo brezplačna arhitekturna svetovanja, na katerih mladi arhitekti pomagajo pri vprašanjih glede gradnje, prenove, (pre)urejanju prostorov, energetski sanaciji in drugih na prostor vezanih dilemah. Člani skupine Arhitekturni nasvet želijo razširiti svetovalnice po vsej Sloveniji in s tem državljanom omogočiti dostop do vsaj osnovnega arhitekturnega svetovanja.

Ideja o projektu je vzklila marca, ko se je po srečnem naključju srečalo 6 mladih arhitektov oz. absolventov arhitekture, ki so se strinjali, da v trenutni prostorski situaciji obstajajo velike težave, tako pri neinteligentnem načrtovanju objektov kot pri samem procesu oblikovanja prostora, da obstaja med javnostjo in arhitekti globok prepad, poln predsodkov, in da ljudje želijo oz. potrebujejo nasvet arhitekta, ki pa jim je v tej ekonomski situaciji največkrat nedostopen. Ker so želeli izboljšati situacijo in prispevati h kvalitetni arhitekturni praksi, so kmalu zatem organizirali prvo brezplačno arhitekturno svetovalnico v Kreativnem centru Poligon v Ljubljani.

arhitekturni nasvet kamnik terminiSvetovalnice potekajo v obliki neformalnega in sproščenega pogovora, kjer se lahko pogovorite o svoji prostorski situaciji, razčlenite obstoječe probleme ali odkrijete nove potenciale svojih prostorov, na podlagi česar se lahko bolj smotrno odločite o smiselnosti posegov in morebitnih nadaljnjih postopkih. Dodatno se lahko z ustreznim nasvetom izognete prostorsko in finančno škodljivim ukrepom, izboljšate bivalno ali delovno počutje ter prihranite marsikatero skrb, čas in denar. Za razliko od ustaljene prakse se svetovalnice izvajajo v prostorih različnih organizacij ali društev in na drugih življenja polnih mestih, s čimer približujejo stik z arhitekturo sleherniku, svetovalnice pa dodatno bogatijo obstoječ program. Svetovalnice so brezplačne, so pa veseli vseh prostovoljnih prispevkov, ki gredo za pokrivanje stroškov in za zahvalo gostiteljem za prostor in promocijo svetovalnic.

Ideja se je potrdila v praksi, saj za to obstaja velik interes, kar je potrdil ducat uspešno izvedenih svetovalnic in pozitivne povratne informacije njihovih strank. Izkazalo se je, da je veliko ljudi nezadovoljnih s trenutnim pristopom arhitektov, ker manjka osebni stik in komunikacija največkrat poteka preko elektronske pošte oz. ob redkih srečanjih v živo. Osebni pristop, ki temelji na pogovoru o idejah, iskanju rešitev in spoznavanju naročnikov, pa ustvari prijeten odnos in zaupanje, ki sta zelo pomembna pri načrtovanju bivalnega in delovnega okolja, saj so to intimni prostori, kjer se počutimo varno in ki v veliki meri vplivajo na naše počutje.

Redne svetovalnice zaenkrat potekajo v Ljubljani vsako 2. in 4. sredo v mesecu v Kreativnem centru Poligon, v Mariboru vsako 2. sredo v mesecu v Zavodu Udarnik, v Kamniku pa vsako 3. sredo v mesecu v Mladinskem centru Kotlovnica. Posamezno svetovanje je omejeno na 30 minut, obvezne pa so prijave na spletni strani (http://arhnasvet.si/services/brezplacno/).
Ker želijo člani skupine Arhitekturni nasvet svetovalnice razširiti po vsej državi in v projekt vključiti še več enakomiselnih arhitektov, so se prijavili na nagradni natečaj Vse=mogoče!, na katerem je strokovna komisija prepoznala potencial projekta in jih med več kot 200 prijavljenimi ekipami uvrstila med 6 finalistov. Podporo jim lahko izkažete z glasovanjem na spletni strani: http://www.vsejemogoce.si/?s=finalist&i=5.

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve