Naslovnica / NOVICE / Skupna usposabljanja gasilcev in reševalcev PGD ter NMP Kamnik

Skupna usposabljanja gasilcev in reševalcev PGD ter NMP Kamnik

V prostovoljnem gasilskem društvu Kamnik se zavedamo, da so izobraževanja temelj za uspešno izvajanje našega poslanstva, zato smo v zadnjih dveh mesecih izvedli dve skupni izobraževanji z ekipami kamniške Nujne medicinske pomoči (NMP). Dodatno nas je k temu vzpodbudilo tudi dejstvo, da v povprečju skupaj na terenu sodelujemo skoraj na vsaki drugi intervenciji, pri čemer večino predstavljajo posredovanja po prometnih nesrečah, medtem ko s policisti sodelujemo na skoraj vsaki intervenciji.

V mesecu oktobru smo imeli operativni člani PGD Kamnik skupaj s člani ekip NMP Kamnik interno izobraževanje v zdravstvenemu domu Kamnik, kjer smo osvežili znanje s področja nudenja prve pomoči. Ponovili smo izvajanje temeljnih postopkov oživljanja z uporabo avtomatskega eksternega defibrilatorja (AED), snemanja čelade pri poškodovanemu motoristu, iznos poškodovanih oseb iz osebnega vozila, imobilizacijo poškodovanih udov in nameščanje KED opornice.

 

Mesec dni kasneje smo izvedli izobraževanje v gasilskem domu Kamnik, kjer smo predstavnikom kamniške urgence in reševalne postaje predstavili naše društvo, vozni park, opremo, ki jo uporabljamo ob posredovanju pri prometnih nesrečah, ter opremo za prvo pomoč. Ob koncu smo izvedli še praktično izobraževanje reševanja obolele/poškodovane osebe nameščene na nosilih s pomočjo avtolestve. Izobraževanja v gasilskem domu se je udeležil tudi predstavnik policijske postaje Kamnik, s čimer se je pokazalo dobro povezovanje in sodelovanje treh kamniških urgentnih ekip. Žal je del gasilcev izobraževanje izpustilo zaradi sočasne intervencije v Kamniku.

 

S skupnimi vajami in izobraževanji pa pripomoremo tudi k temu, da se med nami krepi zaupanje ter prijateljstvo, kar še dodatno pozitivno vpliva na kakovost ter strokovnost reševanja ljudi in premoženja.  Ker osvajanja novih znanj ni nikoli konec, smo si že začrtali smernice za skupna izobraževanja v prihajajočem letu.

Besedilo in fotografije: PGD Kamnik in ZD Kamnik