Naslovnica / KULTURA / Slovenci – vojaki – junaki

Slovenci – vojaki – junaki

Danes se je v Maistrovi rojstni hiši ponovno odvil eden izmed Maistrovih večerov in sicer na temo Slovencev v avstrijski armadi in odlikovanj, ki so jih prejeli za junaštvo in požrtvovalnost.

Predavatelj Pavel Car, ki se s preučevanjem zgodovine, odlikovanji in uniformami vojakov ukvarja že vse od srednje šole, je dobri dve leti nazaj izdal knjigo z istim naslovom, kakor se je ponašal današnji Maistrov večer: Slovenci – junaki avstrijskih armad in njihova odlikovanja (od 1757 do 1918).

Car je zbranim pripovedoval zgodbe Slovencev, častnikov, podčastnikov in vojakov, ki so se z iznajdljivostjo, hrabrostjo in sposobnostmi izkazali v avstrijskih in avstro-ogrskih armadah. Za svoje zasluge so prejeli najrazličnejša odlikovanja, ki jih je Pavel Car podrobno predstavil, prav tako pa je obrazložil določene pojme povezane z njimi in odgovoril na vprašanja, ki so jih imeli poslušalci.

Predavanje je bilo podkrepljeno s fotografijami odličij, raznimi dokumenti iz arhivov, dnevniki in članki, nekateri izmed poslušalcev pa so imeli s seboj tudi lastne slike pradedov in ostalih sorodnikov, ki naj bi se prav tako borili v bitkah in so morda prejeli kakšno izmed odličij.

Poleg avstrijskih odlikovanj Slovencev je ob koncu predavanja predstavil še odlikovanja Kraljevine Srbov Hrvatov in Slovencev katere so si  prav tako prislužili Slovenci, ki so se borili za severno mejo in na kratko povzel njihove zgodbe in doživetja.