Naslovnica / NOVICE / Slovesnost ob 100. obletnici delovanja Prostovoljnega gasilskega društva Nevlje

Slovesnost ob 100. obletnici delovanja Prostovoljnega gasilskega društva Nevlje

V soboto, 22. junija 2024, so gasilke in gasilci Prostovoljnega gasilskega društva Nevlje obeležili 100. obletnico delovanja društva in pripravili gasilsko parado, ki si jo je ogledalo lepo število ljudi.

V slavnostni paradi so sodelovale gasilke in gasilce Prostovoljnega gasilskega društva Nevlje, pridružile so se jim tudi društveni tovariši ostalih gasilskih društev občine Kamnik. Za glasbeno popestritev so poskrbele članice in člani Mestne godbe Kamnik, posebno noto so dodali gasilski praporščaki.

Dogodka se je udeležil tudi župan Matej Slapar skupaj s podpredsednikom Gasilske zveze Slovenije ter predsednikom regijskega sveta – Regije Ljubljana I Francem Bradeškom in predstavnikom regijskega sveta – Regije Ljubljana III ter namestnikom predsednika regijskega sveta – Regije Ljubljana III Matjažem Korošcem, predsednico  in poveljnikom Gasilske zveze Kamnik Simonko Oblak in Gašperjem Balohom ter predsednico in poveljnikom Prostovoljnega gasilskega društva Nevlje Petro Mejač in Metodom Erdanijem. Ob tej priložnosti so gasilke in gasilci namenu predali novo gasilsko vozilo GVM-1.

Dogajanje se je nato preselilo pod šotor na novo športno igrišče, kjer se je odvila osrednja slovesnost ob praznovanju visokega jubileja društva. Kot je povedala predsednica Prostovoljnega gasilskega društva Nevlje Petra Mejač, je predvčerajšnjim, v četrtek, 20. junija, 2024, društvo točno 100 let delovanja in poudarila: »100 let je izredno dolga doba, ki za sabo skriva veliko požrtvovanja posameznikov, kompromisov, ogromno ur dela ter odrekanja. Prav je, da se ob tej slovesnosti spomnimo nekaj glavnih mejnikov društva. V letu 1924 se je na pobudo kolarskega mojstra Jurija Fajdige ustanovilo prostovoljno gasilsko društvo. Po ustanovitvi so v letu 1928 kupili prvo ročno brizgalno in nadaljevali z izdelavo načrtov in gradnjo gasilskega doma, ki so ga leta 1932 tudi slovesno prevzeli. Leta 36′ so se odločili za nakup motorne brizgalne pri firmi Zupan v Ljubljani, saj bi jim olajšala posredovanje na intervencijah. Od leta 1941-1947 je bilo delovanje društva okrnjeno zaradi 2. svetovne vojne. Nov gasilski prapor so prevzeli v letu 1955 in ob tem organizirali parado in slovesno prireditev. Leta 1971 so se v uporabo predali novi in obnovljeni prostori gasilskega doma, prevzeli pa so tudi novo motorno brizgalno Rosenbauer, ki je nadomestila starejšo in dotrajano. Prvo gasilsko vozilo je prispelo v garažo gasilskega doma leta 72′ znamke IMV 1600.

Tudi gasilska mladina, katera je bila številna v preteklosti kot tudi danes je dobila svoj prapor, ki je bil prevzet v letu 1980. Ker so bile intervencije vedno bolj zahtevne in številčne, prav tako pa operativni člani niso bili več kos vsem nalogam in delu s starim vozilom IMV 1600, so v letu 1987 prevzeli orodno vozilo TAM 80 T 50, ki je bil prvenstveno namenjen prevozu moštva, MB in opremo za izvedbo tridelnega napada. Prostori starega gasilskega doma niso več zadoščali za normalno delovanje zaradi obsega dela in hrambe gasilske tehnike, zato so člani PGD Nevlje v letu 1988 porušili stari gasilski dom in začeli z izgradnjo novega – sedanjega, ki je bil dokončan in namenu predan v letu 1989. Ob 70 letnici delovanja, je bil slovesno na prireditvi razvit nov prapor.

Kasneje, v letu 1997, pa je bilo od Gasilske brigade Ljubljana iz lastnih sredstev kupljeno gasilsko vozilo TAM T14 z nadgradnjo GVC, prav tako je bila istega leta kupljena motorna brizgalna TOMOS. S tem se je operativna sposobnost gasilske enote bistveno povečala ter olajšala delo na vseh vrstah intervencij. Člani društva so še naprej stremeli k posodobitvam, vedno več je v društvo prihajalo mladine, na tekmovalnem področju smo se počasi in vztrajno približevali najboljšim, zato je bil nakup vozila za prevoz moštva Peugeot Boxer v letu 1999 nujen in smotern. Vodstvo PGD ni pozabil niti na zavetnika gasilcev sv. Florjana, zato so za kip Florjana na pročelju gasilskega doma namenili poseben prostor. Kip sv. Florjana je izdelal Janez Ahčin iz Lipelj v Tuhinjski dolini, ki je bil postavljen v letu 2004. Ker je bilo vozilo TAM že precej dotrajano, so začeli razmišljati o nakupu novega vozila in tako so leta 2011 v gasilski dom pripeljali GVC 16/25. Ob 90-letnici se je slavnostno prevzelo novo gasilsko vozilo za prevoz moštva. Na tem mestu moramo poudariti, da so člani skozi vsa leta veliko časa namenili strokovnemu izobraževanju in izpopolnjevanju. Znanje in izkušnje so pridobivali tako na tečajih v okviru Gasilske zveze Kamnik, regije Ljubljana III in Gasilske zveze Slovenije, kot tudi na društvenih, meddruštvenih in sektorskih vajah. Veliko energije je bilo usmerjene v pridobivanje podmladka v gasilskih vrstah, za kar lahko rečemo, da so bili izjemno uspešni.

Člani društva so uspehe nizali tudi na regijskih in državnih tekmovanjih. V zadnjih petih letih je društvo aktivno pristopilo k zamenjavi celotnega voznega parka in v prvi fazi leta 2021 uspešno prevzelo v uporabo novo gasilsko vozilo GVC-1. Ob koncu leta 2022 je v društvo prispelo tudi gasilsko vozilo za prevoz moštva, GVM-1, katerega bomo slovesno predali v uporabo danes. Veliko bi lahko še povedali o preteklih 100 letih, a naj bo to za danes dovolj. Ponosni smo lahko, da je društvo bolj ali manj uspešno delovalo skozi tako dolgo dobo in veseli me, da smo danes lahko skupaj na tem mestu ob tako pomembni priložnosti.

Društvo je v svoji 100 letni zgodovini doživljalo vzpone in padce, a je bila trdna volja in strast do gasilstva ves ta čas prisotna v naših tovariših, ki so poskrbeli, da je društvo aktivno delovalo skozi leta in bilo kos vsem izzivom. Biti gasilec je poslanstvo, ki terja veliko volje, prostega časa, požrtvovalnosti, poguma in potrpljenja. A ves trud in odrekanje sta poplačana že s hvaležnim pogledom in toplo besedo ljudi, ki smo jim priskočili na pomoč.

Gasilstvo je plemenito poslanstvo, katerega moramo negovati in vzdrževati. Na tem mestu bi se rada zahvalila vsem, ki na kakršen koli način pomagate pri delovanju društva. Hvala našim sponzorjem, donatorjem, krajanom, Občini Kamnik ter Gasilski zvezi Kamnik. Posebna hvala pa vam, člani Prostovoljnega gasilskega društva Nevlje, ki skrbite za naše društvo, da živi v polni meri. Najlepše vas pozdravljam z gasilskim pozdravom NA POMOČ!«

Pomoč sočloveku, prizadevnost, trud in požrtvovalnost gasilk in gasilcev pa v svojem nagovoru poudaril župan Matej Slapar in dejal, da so tudi oni, kot del 13 gasilskih društev Gasilske zveze Kamnik lani odigrali pomembno vlogo pri reševanju ljudi in premoženja v vetrolomu in v poplavah in bi brez njihove angažiranosti utrpeli mnogo večjo škodo. Predal jim je zahvalo in še povedal, da gasilke in gasilci PGD Nevlje z vrednotami solidarnosti, požrtvovalnosti in tovarištva pomembno prispevajo k razvoju, krepitvi, organiziranosti in delovanju gasilske službe na Kamniškem.

Ob tej priložnosti so članice in člani društva uradno predali namenu novo gasilsko vozilo GVM-1, ki jim služi že dobor leto dni. Ključe vozila je prevzel njegov voznik in skrbnik Jure Bezjak.

Podeljena so bila gasilska odlikovanja Gasilske zveze Kamnik, ki so jih prejeli Jože Rak, Marjan Dragar, Danilo Zobavnik, Mitja Mihelič, Nejc Mihelič, Zvone Kastelic in listini o častnem članstvu v gasilski organizaciji, ki sta ju prejela Jernej Vombergar in Stanislav Novak. Poleg tega pa tudi odlikovanja za posebne zasluge in zahvale  podpornikom društva.

V družbi skupine Vzrock se je po slovesnosti odvijala še gasilska veselica.

Z GASILSKIM POZDRAVOM »NA POMOČ!« PROSTOVOLJNEMU GASILSKEMU DRUŠTVU NEVLJE ISKRENO ČESTITAMO ZA ČASTITLJIVIH 100 LET DELOVANJA.

Besedilo in fotografije: Občina Kamnik

 

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve