Naslovnica / NOVICE / »So ptički se ženili« – Gregorjevo v vrtcu Antona Medveda Kamnik

»So ptički se ženili« – Gregorjevo v vrtcu Antona Medveda Kamnik

»So ptički se ženili, prot beli Ljubljani…«, poje ljudska pesem. Gregorjevo (12. marec) še danes velja za prvi pomladni dan, čeprav se ne ujema s koledarskim začetkom pomladi.

“Na Gregorjevo – otec, še veš? – se ptički ženili so, za šolskim vrtom v mejici gostili se, pili so;…”, pa pravi Oton Župančič v Dumi. Ko je veljal še stari julijanski koledar, je Gregor, znan kot prinašalec luči, godoval prav na prvi spomladanski dan, ko je navadno že toplo.  Po starih šegah namreč na ta dan sv. Gregor “luč v vodo vrže”. Z metanjem različnih gorečih predmetov v manjši potok se pozdravi prihod sonca in pomladi.

Pomemeben segment dela že v predšolskem obdobju je, da otroke seznanjamo s šegami in običaji, ki so značilni za naše območje. Zato se otroci vsako leto znova lotijo izdelave plavajočih luck, gregorčkov, lahko jim rečemo tudi barilčki. Pri tem nas ne ustavi niti epidemija, kajti naši ptički bodo svojo ženitev opravili kljub virusu. Smo pa samo prilagodili naše delovanje času primerno, z upoštevanjem vseh predpisov. Ampak potrebno je ohranjati tudi tradicijo, za katero je značilno, da se običajno izvaja v določeni kulturi in predstavlja skupno vrednoto. To pa Gregorjevo vsekakor je.

 

V Vrtcu Antona Medveda Kamnik se zavedamo pomena ohranjanja naših šeg, navad in običajev in temu sledimo. Tako so Mehurčki iz enote Tinkara in Žogice iz enote Mojca pridno izdelovali plavajoče lučke, gregorčke. Pri tem delu otroci zelo radi sodelujejo, saj so naši gregorčki vsako leto drugačni. Otroci na ta način, preko lastne dejavnosti in aktivnosti spoznavajo praznik in pomen le tega.

Gregorčke so spustili v bajer pri Kinološkem društvu Duplica. Veselje otrok ob tem, ko gregorčki zaplavajo je vedno iskreno.  Ko gregorčki naredijo svoje delo in priplavajo na rob, pa  pridemo ponje in jih poberemo iz vode. Skrb za okolje je prav tako pomemben segmenet naših dejavnosti.

Alenka Jevšnik, Špela Novak,
Vrtec Antona Medveda Kamnik