Naslovnica / NOVICE / Spolne bolezni na Kamniškem

Spolne bolezni na Kamniškem

Med prebivalci na območju Upravne enote Kamnik je bilo v minulih desetih letih registriranih 140 okužb spolno nalezljivih bolezni. Med njimi je bilo registriranih 6 okužb z virusom HIV, prisotne pa so tudi številne druge spolno nalezljive bolezni.

 

aids graf

Diagnosticirani primeri okužbe s HIV, aidsa in smrti po diagnozi aidsa, Slovenija, 1.1.2004–18.11.2014

Danes je 1. december, ki ga je leta 1988 Svetovna zdravstvena organizacija razglasila za svetovni dan aids-a. Število okuženih z virusom HIV v Sloveniji je v porastu, zato je najbrž prav, da pogledamo, kako je s spolnim zdravjem na Kamniškem, oz. kakšna je pojavnost spolno prenosljivih bolezni med prebivalci občin Kamnik in Komenda.

Po podatkih Nacionalnega inštituta za varovanje zdravja, je bilo v Sloveniji, do 18. novembra letos, zabeleženih 43 novih diagnoz okužbe s HIV, za aidsom je zbolelo 15 oseb, umrl pa je en bolnik z aidsom. Skupno je bilo od leta 2004, do vključno 18. novembra 2014, prepoznanih 450 okužb s HIV, medtem ko je umrlo 23 bolnikov z aidsom.

aids diagnosticirani primeri starost

Spolno prenosljive okužbe na območju občin Kamnik in Komenda

V želji, da podatke o številu okužb z virusom HIV ter tudi okužb z drugimi spolno prenosljivimi boleznimi, kar najbolj natančno prikažemo tudi na ravni domačega kamniškega okolja, smo za podatke o prisotnosti spolno prenosljivih bolezni zaprosili kamniški zdravstveni dom in Nacionalni inštitut za varovanje zdravja (v nadaljevanju NIVZ).

Iz NIVZ so nam posredovali odgovor, da je bilo v obdobju zadnjih desetih let (2004-2013), pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje prijavljenih 140 primerov spolno prenesenih okužb med osebami, ki so v času prijave okužbe bivale na območju Upravne enote Kamnik, med katerimi je bilo tudi šest novih diagnoz okužbe s HIV.

Vrste spolno prenosljivih okužb na Kamniškem

V obdobju zadnjih desetih let (2004–2013) je bilo Nacionalnemu inštitutu za javno zdravje prijavljenih skupno šest (6) primerov novih diagnoz okužbe s HIV med osebami, ki so v času prijave bivale v UE Kamnik.

Poleg šestih primerov okužbe s HIV, je bilo med prebivalci, ki so v trenutku prijave okužbe bivale na območju občin Kamnik in Komenda, prijavljenih tudi 21 primerov spolno prenesene klamidijske okužbe, 5 primerov gonoreje, 5 primerov zgodnjega sifilisa in 5 primerov neopredeljenega sifilisa.

Med ostalimi prijavljenimi spolno prenesenimi boleznimi po sindromih in/ali povzročiteljih je bilo 52 primerov genitalnih bradavic, 44 primerov nespecifičnega uretritisa ter 8 primerov genitalnega herpesa.

Pri tem na NIVZ poudarjajo, da so podatki o prijavljenih primerih spolno prenosljivih okužb, predvsem pri klamidiji, podcenjeni, kajti prijavljeno število primerov nikakor ni zanesljiv pokazatelj bremena te okužbe med prebivalstvom, kajti spolno prenosljiva obolenja pogosto ostanejo neprepoznavna, številne diagnosticirane pa niso prijavljene.

Iz Zdravstvenega doma dr. Jurija Polca Kamnik nam je direktor, dr. Sašo Rebolj, posredoval podatek, da so v zadnjem letu obravnavali 12 bolnikov zaradi okužbo z virusom hepatitisa B ali C, obravnavan pa je bil tudi bolnik z gonokokom.

Tudi pri teh podatkih je potrebno poudariti, da število obravnavanih primerov ne odraža dejanskega stanja, saj zdravstveni dom razpolaga zgolj s podatki o številu obravnavanih primerov v zdravstvenem domu, nima pa podatkov ambulant s koncesijo in podatkov o številu obolelih, ki se za zdravljenje odločijo v drugje, denimo direktno na infekcijski kliniki, kamor gredo lahko, v namene odkrivanja spolno prenosljivih okužb, neposredno in brez napotnice.

Iz navedenega lahko ugotovimo, da so spolno prenosljive bolezni, vključno z virusom HIV, prisotne tudi na območju občin Kamnik in Komenda, zato  pri »razuzdanostih«,  sploh pa pri menjavanju spolnih partnerjev, previdnost in redna preventivna uporaba kondomov, ki sicer ne zagotavljajo popolne zaščite pred morebitno okužbo, temveč zgolj zmanjšujejo možnost okužbe, zagotovo ni odveč.  Okužba s katero izmed spolno prenosljivih bolezni vas lahko, tudi na Kamniškem, doleti že pri »nedolžnem«, oz. priložnostnem skoku čez plot.

Več informacij o aids-u in nalezljivih boleznih lahko dobite na straneh Nacionacionalnega inštituta za varovanje zdravja: www.nijz.si

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve