Naslovnica / NOVICE / Spomin na žrtve, izseljene in požig vasi Gradišče v Tuhinju

Spomin na žrtve, izseljene in požig vasi Gradišče v Tuhinju

Pri spominskem obeležju na Gradišču v Tuhinju so Emil Grzinčič in Tone Žibret, predstavnika Združenja borcev za vrednote NOB Kamnik Komenda, ter predsednik Društva Dogodek Kamnik Jože Arko položili venec, s čemer so počastili spomin na 78 obletnico požiga vasi, ki so jo 8. julija 1942, žal tudi ob pomoči domačih izdajalcev, požgali nemški okupatorji, ki so obenem ženske in otroke odpeljali v taborišča ter izgnanstvo, na grozljiv način pa umorili osem vaščanov in postrelili še štiri domačine.

Nemške enote so 8. julija 1942 ob tretji uri zjutraj obkolile vas. Ženske in otroke, skupaj petinpetdeset, so pozvali naj se pripravijo na selitev, moške pa so pripeljali pred Koritnikovo hišo, kjer so jih osem obsodili na smrt. Najmlajši izmed njih je imel komaj 16 let. Kazen, ki jih je doletela, je ena najbolj krutih kar si jih lahko človek zamisli. Pognali so jih v skedenj, jih postrelili v noge, nato pa skedenj, skupaj z njimi, zažgali. Isti dan so ustrelili še štiri moške. Medtem, ko se je kolona izgnancev pomikala proti Šmartnem, so Nemci vas požgali.

Druga svetovna vojna je v Gradišču vzela 23 življenj, v ostalih vaseh Krajevne skupnosti Šmartno še 60. Visok davek, ki so ga morali plačati ti kraji zaradi ljubezni do domače zemlje in maternega jezika.

Sovražnik je bil premagan in po vrnitvi iz taborišč je Gradišče na novo zaživelo. Veliko trdega dela in odrekanja ter časa je bilo potrebnega, da se je življenje vrnilo v ustaljene tirnice, na grozote vojne nas opominja spomenik, nam pa ostaja dolžnost izkazovanja časti in spoštovanja žrtvam.

Jože Arko