Naslovnica / NOVICE / Spominska slovesnost: V Češnjicah so se tudi letos spomnili na padle v 2. svetovni vojni

Spominska slovesnost: V Češnjicah so se tudi letos spomnili na padle v 2. svetovni vojni

Pri spominskem obeležju v Češnjicah se je včeraj odvila tradicionalna spominska slovesnost, na kateri so zbrani obudili spomin na padle v drugi svetovni vojni, med katerimi so bili tudi dr. Peter Držaj, vodja ameriške vojne misije, kapetan Charles Fisher, ameriška oficirja Julius Rosenberg in Ernst Knoth, ter dva britanska oficirja, major Mathewsu in poročniku Edward Parks, ki so v letih 1944 in 1945 padli za svobodo.

Tradicionalne spominske prireditve, ki je zaradi nedavne epidemije potekala v nekoliko okrnjeni izvedbi, se je, kot običajno, tudi letos udeležilo precejšnje število udeležencev, venec k spomeniku pa sta položila Dušan Božičnik, predsednik Združenja borcev za vrednote NOB Kamnik in podžupan Občine Kamnik Bogdan Pogačar, ki sta zbrane nekoliko kasneje tudi nagovorila, medtem ko je major Jonathan Zebre, predstavnik Veleposlaništva Združenih držav Amerike, spričo manjših logističnih težav, Češnjice so vseeno še vedno nekoliko skrite, na samo prireditev nekoliko zamudil.

Vseeno pa so mu zbrani zamudo, spričo katere je bil kar precej v zadregi, zlahka odpustili, še posebej zaradi tega, ker se je svoj nagovor potrudil prebrati v slovenščini.

Prireditev, ki si jo lahko v celoti pogledate tudi v videoposnetku, je povezoval in s Kajuhovo pesmijo popestril Goran Peršin, s svojo prisotnostjo pa so spomin na padle počastili tudi praporščaki in pripadniki Častne enote Slovenske vojske.

Spominsko druženje se je, kot smo v Češnjicah že vajeni, zaključilo s pogostitvijo, ki so jo pripravili gostoljubni krajani Češnjic.