Naslovnica / NOVICE / Spominski Firštov golaž ob Firštovi mizi

Spominski Firštov golaž ob Firštovi mizi

V Kamniški Bistrici je že danes popoldne zadišalo po golažu, vendar še ne po tradicionalnem prvomajskem, ampak po Firštovem golažu, kakršnega naj bi nekdaj, prav na današnji dan, 29. aprila 1564, ob bistriški Knežji oz. Firštovi mizi obedoval tudi nadvojvoda Karl.

Po izročilu naj bi izvirno Firštovo mizo uničili rokovnjači, vendar je Turistično društvo Kamniška Bistrica lani poleti izdelalo in postavilo novo, prav tako kamnito mizo, na kateri s pozlačenimi črkami piše »Ao 1564, die 29. aprilis Carol Archidux Austriae hic pransit« kar v prevodu pomeni: »Leta 1564 dne 29. aprila, je avstrijski nadvojvoda Kari tu obedoval.«

 

Miza je v času od njene postavitve postala ena izmed številnih drobnih zanimivosti Kamniške Bistrice in ob njej, še posebej v poletnem času, ko je miza v prijetno hladni senci, se ustavi kar precej obiskovalcev doline, ki si z zanimanjem preberejo nekaj o njeni zgodovini, predvsem pa ob mizi posedijo in včasih, tako kot nadvojvoda Karl, ob njej tudi poobedujejo malico, ki jo prinesejo s seboj.

Da pa miza vendarle ne bi bila povečini prazna, je Turistično društvo Kamniška Bistrica lani septembra organiziralo v Kamniški Bistrici organiziralo tudi tekmovanje v kuhanju Firštovega golaža, na katerem je najboljši golaž skuhala ekipa bistriških »Rokovnjačev«, ki ji je danes, na obletnico obiska nadvojvode Karla pripadla tudi čast oz. obveznost, da skuha spominski Firštov golaž.

firstov golaz 2016 11

Prva tovrstna spominska prireditev ob Firštovi mizi, ki nenazadnje služi tudi obujanju in spoznavanju bistriške zgodovine, je v Kamniško Bistrico, ki v soncu kazala mnogo prijaznejši in bolj pomladni obraz kot včeraj, je privabila kar lepo število obiskovalcev, ki so prišli poskusit zmagovalni golaž, se poveselit in nadihat svežega bistriškega zraka.

firstov golaz 2016 14

 

Ob kar lepem številu obiskovalcev je skorajda grozilo, da bo kotliček presneto okusnega Firštovega divjačinskega golaža, ki ga je skuhala zmagovalna ekipa, domala premajhen, ampak skuhali so ga  ravno prav, tako da iz Bistrice nihče ni odšel lačen.

firstov golaz 2016 10

Vsekakor lahko rečemo, da je bila današnja, četudi še začetniško skromna, vendar toliko bolj sproščeno simpatična prireditev, prav prijetna popestritev bistriškega turistično-družabnega utripa, zato smo prepričani, da bo že ob letu osorej v Bistrico privabila še več ljudi.

firstov golaz 2016 3

Maja Žagar, predsednica Turističnega društva  Kamniška Bistrica, ki je med drugim na kratko predstavila zgodovino Firštove mize, je obljubila, da bo društvo tekmovanje v kuhanju Firštovega golaža organiziralo tudi letos jeseni, kar je vsekakor dober obet, da bo tudi obeleževanje obedovanja nadvojvode Karla pri Firštovi mizi preraslo v tradicionalno in dobro obiskano prireditev.

Tako kot je že desetletja dobro obiskano tudi tradicionalno prvomajsko delavsko srečanje v Kamniški Bistrici. Le-to se ponaša že s 93-letno zgodovino in prepričani smo, da v nedeljo, 1. maja 2016, ne bo nič drugače.

Tradicionalna proslava ob prazniku dela se bo pri planinskem domu v Kamniški Bistrici začela ob 11. uri, nanjo pa ste vljudno vabljeni tudi vi oz. vsi, ki vam ni vseeno za spoštovanje tradicije in vse bolj teptane delavske pravice.

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Shrani nastavitve