Naslovnica / ŠPORT / Športni dan na kegljišču

Športni dan na kegljišču

Na kamniškem kegljišču je bilo znova živahno, tokrat pa so kegljišče »okupirali« šolarji OŠ Toma Brejca, ki so športni dan izkoristili za spoznavanje osnovnih veščin kegljanja.

Kegljanje res ni tako atraktiven in prepoznaven šport kot na primer nogomet, košarka, odbojka, ipd. Kljub temu se v Sloveniji s tem lepim športom ukvarja več ljudi, kot pa si morda kdo misli. Registriranih imamo 74 klubov s približno 2400 registriranimi člani, vsaj še enkrat toliko pa je rekreativnih kegljačev in kegljačic. Klubi tekmujejo v 10 državnih ligah, ter regionalnih in občinskih ligah. Mnogi ta šport zamenjujejo z bowlingom, je pa precej bolj zahteven. Ker pri kegljanju ni dovolj samo fizična pripravljenost (je pa zelo pomembna), ampak tudi zbranost, se s tem športom lahko uspešno ukvarjajo tako mladi kot stari. Najboljši igralci so v vrhu še dolga leta po 30. letu starosti. Lep primer sta Boris Benedik, serijski svetovni prvak, ki je pri 52 letih še vedno v svetovnem vrhu. Uroš Stoklas, prav tako serijski svetovni prvak je lansko leto pri 52 letih osvojil 2. mesto za Slovenijo na Svetovnem prvenstvu posamezno.

V Kegljaškem klubu Calcit Kamnik smo zelo veseli, da so na OŠ Toma Brejca prisluhnili našemu vabilu in dali možnost svojim učencem spoznati ta šport. V petek in ponedeljek se je na stezah zvrstilo okrog 80 učencev 7. razreda. Sprejel jih je novi gospodar kegljišča Branko Mihajlov. Skupaj z učiteljem sta otrokom razložila osnovna pravila in pojme, ter pojasnila, kaj pomenijo številke na semaforju. Da je bilo bolj zanimivo, so se potem še pomerili med seboj. Izkazalo se je, da najboljši v besedah niso bili najboljši na stezah. Po končanem uradnem delu smo vse, ki bi se želeli s tem športom bolje seznaniti, ali se z njim celo resneje ukvarjati, povabili v naš klub. Nad odzivom učencev in učenk smo zelo zadovoljni in upamo, da bodo med njimi nekoč tudi vrhunski kegljači. Pogoji za vadbo in pripadajoča infrastuktura sta v Kamniku na najvišji ravni. Poleg vrhunsko opremljenega kegljišča, na katerem se je pravkar končalo Svetovno prvenstvo za mladince in mlajše člane, imamo lepe garderobe s tuši, fitnes in velike skupne prostore. Imamo ljudi, ki so pripravljeni bodoče mlade člane podučiti o skrivnostih tega lepega športa. Ni odveč podatek, da je ta šport tudi zelo poceni.

Vabimo tudi vse ostale, ki se želite ukvarjati s tem športom, da se nam pridružite.

Kontakt: Branko Mihajlov 031 343 088 in Franci Spruk 041 534 028.

Štefan Flerin