Naslovnica / ŠPORT / Spremembe v odbojkarskih vrstah Calcita pred novo sezono

Spremembe v odbojkarskih vrstah Calcita pred novo sezono

Medtem ko so odbojkarice in odbojkarji Calcit Volleyja na zasluženem počitku, izjema so le tisti, ki tekmujejo v odbojki na mivki, je bilo vodstvo kluba v teh vročih poletnih dneh še kako delavno. Predvsem to velja za Gregorja Hribarja, predsednika najbolj uspešnega kamniškega športnega kolektiva, ki je v sodelovanju s trenerji v veliki meri že oblikoval ekipe za novo sezono. Prvi članski ekipi bosta tudi v sezoni 2019/20 igrali na štirih frontah, manj sprememb pa bo tokrat v taboru aktualnih slovenskih pokalnih zmagovalk.

Tako kot že vrsto let, za Gregorja Hribarja, neutrudnega predsednika Calcit Volleyja, predvsem v začetku junija ni počitka, saj je med najbolj odgovornimi za sestavo ekip v novi sezoni. Za razliko od nekaterih prejšnjih sezon bo pred novo več sprememb deležna moška ekipa, ki jo bo po treh letih znova vodil Marko Brumen. Minulo sezono so Kamničani v obeh domačih tekmovanjih končali na drugem mestu, kar je bilo nekoliko manj, kot so si želeli pred začetkom sezone.

»Želja je bila, da bi bili v obeh tekmovanjih bližje ACH Volleyju. To je bil tudi razlog, da smo se okrepili z Dmitrijem Babkovom. Pred začetkom sezone smo ocenili, da bi se lahko resno vmešali v boj za naslov državnega prvaka, ampak to je bilo še v obdobju, ko nismo imeli težav s poškodbami. res pa je, da so v nadaljevanju sezone Ljubljančani menjali trenerja in se okrepili z dvema igralcema, ki sta bila zanje zelo pomembna. Glede na vse skupaj je bilo drugo mesto nekako tudi logično, čeprav je bila želja postavljena višje. Žal pa smo imeli med sezono veliko težav s poškodbami in na nekaterih tekmah je bila zdravniška služba tista, ki je odrejala postavo. Sicer pa smo v finalu končnice prvo tekmo odigrali dobro, tudi v tretji nismo igrali slabo, žal pa smo v domači tekmi pred popolnoma polno dvorano in v odličnem vzdušju odpovedali. Ta tekma je bila resnično pod našo ravnijo,« je o obeh domačih tekmovanjih na kratko dejal Hribar, ki je bil veliko bolj zadovoljen s pokalom Challenge in srednjeevropsko ligo.

»Predvsem tekme v pokalu Challenge so bile nad pričakovanji, pa tudi v srednjeevropski ligi nismo igrali slabo. V teh dveh tekmovanjih nikoli nimamo posebej visokih ciljev, vendar so te tekme zelo pomembne za igralce, ki potrebujejo mednarodne preizkušnje in tu se je pokazalo, da smo imeli dobro ekipo. Že dolgo nismo prišli med osem najboljših v evropskem pokalu, vendar je vodstvo kluba skupaj z glavnim pokroviteljem vse stavilo na finale končnice državnega prvenstva in tako bo tudi v prihodnji sezoni.«

Ob Marku Brumnu, ki je na trenerski klopi že zamenjal Aleša Hribarja, ta bo odslej vodil soboški klub, bo veliko sprememb tudi v igralskem kadru. »Upravni odbor kluba je takoj po zadnji finalni tekmi z ACH Volleyjem sprejel menjavo na trenerskem položaju. Vrača se izkušeni Brumen, ki je v Kamniku že pustil svoj pečat. Z njim na klopi bomo spet lovili naslov državnega prvaka, zato bomo temu primerno skušali tudi sestaviti ekipo, ki bo najmanj enakovredna ACH Volleyju. Tako bosta na mestu podajalca Tine Kvas in Jan Brulec, ki se po dveh letih vrača v Calcit Volley, na liberu ostaja Klemen Hribar. Na željo Brumna smo pripeljali Jana Planinca, tudi našega nekdanjega igralca, ki bo po potrebi lahko igral tudi na mestu libera. Ob njem bodo na sprejemu še Andrej Štembergar Zupan, ki je večji del letošnje sezone moral igrati na mestu korektorja, Domen Kotnik, Bor Jese Rotar in še en tujec, s katerim smo tik pred podpisom pogodbe. Na mesto korektorja se vrača Maxson Pereira, računamo pa še na enega nekdanjega tujega reprezentanta, kar bo tudi kmalu znano. Na mestu blokerja bodo Luka Lazar, Jure Lakner, Miha Bregar in novinec Mario Koncilja, ni pa še zaključena zgodba s Sašom Štalekarjem, kar bo tudi znano v nekaj dneh.«

V kamniški ekipi tako ne bo več Aleksandra Ivkovića, Matije Jereba, Dmitrija Babkova in Primoža Vidmarja, ki naj bi po nekaterih informacijah, tako kot Metod Golob, začasno končal z igranjem odbojke. Prav tako sta z njo prenehala Timotej Ratek in obetavni Teo Podobnik.

Vrhunec je bila pokalna lovorika

Tudi za prvo žensko kamniško ekipo velja, da je v pokalu Challenge prikazala odlične igre. Med drugim so v osmini finala izločile nemško ekipo Ladies in Black, zaustavila pa jih je, tako kot moško ekipo, šele Monza. Tudi zanje velja, da so v tem tekmovanju igrale suverenejše kot v domačem prvenstvu, seveda, če ne upoštevamo osvojenega pokalnega naslova.

»Tako v pokalnem tekmovanju kot v pokalu Challenge smo naredili presežek, vendar smo bili slabši v srednjeevropski ligi, kjer smo spet ostali brez zaključnega turnirja. Medtem ko za fante velja, da so jih pestile poškodbe, smo imeli pri dekletih, z izjemo Katje Mihevc, ki se je poškodovala na začetku sezone, več sreče z zdravjem, vendar pa smo bili ‘tanki’ na nekaterih igralnih položajih. Ženska ekipa je v državnem prvenstvu, ki je bil naš glavni cilj, malenkost zaostala za pričakovanji, zato pa je bil pokal, kot sem že omenil, daleč nad pričakovanji,« je o nastopu prve ženske ekipe dejal Hribar, ki bo zadržala jedro ekipe iz lanske sezone.

»Za zdaj je znano le to, da odhaja Eva Pogačar, ki bo kariero nadaljevala v Italiji. Želim ji vso srečo, bomo morali na mestu podajalke poiskati tujko. Ostale ostajajo, iz druge ekipe pa se bosta prvi pridružili Eva Zatković in Manja Jerala. Novinka v ekipi bo tudi Ana Marija Vovk. Po poškodbi se bo vrnila tudi Katja Mihevc, tako da bo ekipa močnejša, kot je bila lani.«

Drugo ekipo bo vodil Aljoša Jemec

Kamniški klub je bil edini, ki je imel v 1A. DOL za ženske dve ekipi. Ob prvi članski je bila v njej tudi druga, ki je imela povprečno starost nekje 16 let. Mlade Kamničanke so pod vodstvom Francija Obolnarja prvi del sezone odigrale zelo dobro, se uvrstile celo na zaključni turnir pokalnega tekmovanja, v drugem pa so, po tem, ko v mladinski konkurenci niso osvojile naslova državnih prvakinj, popustile.

»Finale mladinskega državnega prvenstva je bilo konec januarja, do takrat je bil tudi prestopni rok, v klubu pa smo spregledali, da prihaja do določenih težav, zato bi morali ekipo okrepiti. Naredili smo le to, da iz te ekipe nismo nobene igralke pridružili prvi ekipi, čeprav so obstajale tudi takšne želje. Je pa dejstvo, da so šle po tem mladinskem finalu zadeve navzdol, tako da ekipa, ki je med sezono odigrala nekaj vrhunskih tekem, ni ohranila prvoligaškega statusa. Pokazalo se je tudi, da v tej ekipi ni bilo neke ‘liderke’, ki bi soigralke potegnila za sabo, mislim pa, da na koncu tudi ni bilo prave kemije znotraj ekipe in tudi zato bo v novi sezoni prišlo do sprememb.  Že na začetku sezone pa smo vedeli, da bo v tako močni konkurenci več porazov kot zmag,« je Hribar spregovoril tudi o drugi ženski ekipi, ki bo v novi sezoni igrala v 1B. DOL za ženske.

»Tudi Franci Obolnar je pred lansko sezono dejal, da bi raje igral v 1B. DOL kot v 1A. DOL, vendar smo ocenili, da bi lahko igrali v močnejši ligi. Žal se je končalo kot se je, ker pa želimo ohraniti vodilno vlogo v ljubljanski regiji, bomo letos igrali v 1B. DOL. Skušali smo ohraniti jedro igralk, nov pa bo trener, to je Aljoša Jemec, ki je bil dolgo pomočnik v prvi ženski ekipi. Želel sem si, da bi Franci Obolnar ostal v klubu, vendar se je odločil, da ne bo. Dokončno še ne vemo s katerimi igralkami bomo igrali v novi sezoni. Novinka bo Naja Boisa, ki je zagotovo eden večjih talentov v Sloveniji, in mislim, da bo zelo hitro pristala v prvi ekipi. Verjetno bomo pridobili še kakšno igralko, kar bo znano najpozneje do začetka septembra. V drugi ekipi rezultat ne bo prva prioriteta, želimo si le dobrega dela z mladimi igralkami, da napredujejo na svojih igralnih položajih, pričakujemo pa še večjo povezanost med prvo in drugo ekipo.«

V novi sezoni tudi v pokalu Challenge in v Mevzi

Tudi v novi sezoni bosta prvi kamniški članski ekipi igrali v pokalu Challenge in v srednjeevropski ligi, ki naj bi bila znova bolj številčna. V moški konkurenci naj bi po zadnjih informacijah igralo deset klubov, tudi trije iz Slovenije, ki bi igrali po ligaškem sistemu tekmovanja. ACH Volley in Calcit Volley naj ne bi igrala v rednem delu domačega prvenstva, ki bi ga Maribor moral. Osem klubov je prijavljenih v ženski srednjeevropski ligi, tudi tu trije slovenski. Ob Calcit Volleyju še Nova KBM Branik in GEN-I Volley, vendar bi vse tri ekipe igrale tudi redni del domačega prvenstva.

Gašper Ribič se vrača v Calcit Volley

»Omeniti velja še, da se Gašper Ribič po enoletnem premoru spet vrača v klub. Prevzel bo kadetsko in mladinsko ekipo, vodil pa bo tudi našo drugo člansko ekipo, ki bo igrala v drugi ligi. Mislim, da bomo s tem veliko pridobili, saj gre za domačega trenerja. V drugi ligi bomo igrali v glavnem s kadetsko in mladinsko ekipo. Tanja Božinović bo prevzela starejše dečke in malo odbojko. Pri starejših deklicah ostaja Katarina Vraber, ki bo verjetno vodila tudi kadetinje. Kdo bo vodil mini odbojko za deklice in dečke, ter malo odbojko za deklice, se še dogovarjamo,« se je Hribar dotaknil še najmlajših kamniških kategorij.

Mateja Živoder, Calcit Volley