Naslovnica / NOVICE / Sprevrženo: Motorne sani v gorski jami na Veliki planini

Sprevrženo: Motorne sani v gorski jami na Veliki planini

V jami Vetrnica na Veliki planini, ki je nekdaj pastirjem služila kot naravni hladilnik, so gorski reševalci našli polomljene motorne sani.

O divjanju motornih sankačev, ki kljub prepovedi od vsepovsod hodijo izživljat na prečudovito Veliko planino smo na naših straneh pisali že večkrat, včerajšnja najdba kamniških gorskih reševalcev v jami Vetrnica, pa najbrž presega vse meje dobrega okusa.

Eden izmed gorskih reševalcev je namreč v jami Veternica, v kateri se sneg zadržuje domala celo leto, pastirjem pa je nekdaj služila kot naravni hladilnik, odkril polomljene motorne sani.

Svojo najdbo je delil na družabnem omrežju, ob tem pa, z očitnim razočaranjem in ogorčenjem zapisal: »Marsikaj sem že videl in doživel. A da bom kdaj v jami Vetrnica na Veliki planini zagledal polomljene motorne sani, pa ne. Že tako se vozijo po prepovedanem območju (izven poti, niso lastniki hiš, ne za transport …). Že tako je območje problematično kar se tiče vode in komunalnih odplak, ilegalnega praznjenja greznic, itd… Sedaj pa še v znameniti vrtači motorne sani, polomljene, polne goriva in olja, kisline iz akumulatorja itd… Ne kaže dobro s pitno vodo za Kamnik iz izvira Iverje… Morda se bo pa kdo od pristojnih le zganil in poiskal lastnika, ter ustrezno sankcioniral… Ker mislim, da prav nihče v Vetrnico ne more zapeljati po nesreči … Čudno, da ne gre kdo s krosko v Škocjanske jame…«

 

Že kmalu po objavi se je od fotografijami sani v jami Vetrnica na Veliki planini, ki obenem velja tudi za eno izmed večjih znamenitosti, usul pravi plaz ogorčenja in zgražanja, večini zapisov pa je skupno, da od pristojnih, ne glede na praznike, pričakujejo takojšnje ukrepanje.

Pa ne le glede odstranitve polomljenih sani iz jame, ampak tudi in predvsem glede doslednega in strožjega izvajanja nadzora nad dogajanjem na Veliki planini, na kateri motorne sani, motorji, avtomobili in druga motorna vozila, razen za najnujnejšo oskrbo, niso ne zaželena, ne dobrodošla.

Foto: GRS Kamnik