Naslovnica / NOVICE / Spuščanje gregorčkov na Križu in v Kamniški Bistrici

Spuščanje gregorčkov na Križu in v Kamniški Bistrici

Na predvečer gregorjevega, ki je po starem julijanskem koledarju veljal za prvi pomladni dan, so na ribniku Križ in na jezercu pri izviru Kamniške Bistrice, spuščali gregorčke, raznolične plavajoče lučke s kakršnimi so nekdaj obrtniki, ki so pri svojem delu potrebovali dodatno luč, simbolično obeležili daljši dan.

Gregorčki na Križu

Navado spuščanja luči v vodo so pred časom najprej obudili na ribniku Križ, kjer se je tudi letos zbrala res velika množica obiskovalcev, tamkajšnji ribnik pa je bil znova poln najrazličnejših bark in barčic, med katerimi so bile nekatere domala prave umetnine.

Gregočki v Kamniški Bistrici

Spuščanje gregorčkov so ponovno pripravili tudi v Kamniški Bistrici, kjer je pred tem potekala tudi delavnica izdelave gregorčkov, sodeč po kar lepem številu obiskovalcev, pa se tovrstna navada lepo prijemlje tudi v Kamniški Bistrici.

 

Največ veselja s spuščanjem gregorčkov imajo seveda otroci, ki se jim ob pogledu na barčice oči niso svetile nič manj od prižganih luč, vse skupaj pa je v precejšnje veselje tudi njihovim staršem in spremljevalcem, ki so otrokom pomagali izdelati gregorčke in jih varno spustiti v vodo.

Gregorčki morajo biti iz naravnih materialov

Nekoliko moteče pri vsem skupaj je zgolj to, da nekateri izdelovalci gregorčkov, v preveliki vnemi, ali morebitni lenobi, še vedno ne upoštevajo, da morajo biti gregorčki izdelani iz povsem naravnih materialov, kajti med plavajočimi barčicami z lučkami, je bilo moč opaziti tudi nekaj takšnih, ki so bile narejene iz stiroporja, ali kakega podobnega plavajočega materiala. No, k sreči je bila večina gregorčkov vseeno takšnih, kot morajo biti.

Plavajoče lučke so v tem času najbrž že dogorele, samska dekleta pa bržčas že nestrpno pričakujejo jutra, da se ozrejo v nebo, kajti stara vraža pravi, da bo prvi ptič, ki ga ugledajo na gregorjevo, podoben njihovemu bodočemu možu.