Naslovnica / NOVICE / Ste že poskusili jedi iz cvetja?

Ste že poskusili jedi iz cvetja?

Zavod za turizem, šport in kulturo Kamnik je za gostinske ponudnike v Kamniku organiziral posebno kulinarično delavnico priprava jedi iz cvetja. Tako so med drugim spoznali, kakšne jedi je moč pripraviti s pomočjo tulipanov, marjetic, vrtnic, sivke, cvetov regrata…

Namen kulinarične delavnice, ki sta jo vodila kuharska mojstra Tomaž Vozelj in Grega Rozman, je, da gostinski ponudniki v Kamniku še dodatno nadgradijo svoje kuharsko znanje. Njihove različice jedi bodo obiskovalci Kamnika lahko poskusili od 25. do 27. maja ter od 1. do 3. junija na posebni ulični kuhinji posvečeni izključno hrani iz cvetja, ki bo potekala v okviru prireditve Igra rož.

»Pri takšnih jedeh je pomembno, da uporabljamo neškropljeno cvetje. Če jih nabirate sami, potem jih je treba nabirati dopoldan, ko cvetovi še niso povsem odprti. Na splošno velja, da se cvetje dodaja predvsem kot dodatek in da ni dobro, da se predolgo kuha,« je pred začetkom praktičnega dela splošne napotke dal kuharski mojster Tomaž Vozelj.

»Naša želja je, da bi ulična kuhinja v času prireditve Igra rož imela rdečo nit in da bi tisti, ki se boste za prireditev prijavili, ponujali jedi popestrene s cvetjem. Želim vam, da bi iz te delavnice odnesli čim več ter da pridobljeno znanje odnesete v svoje kuhinje, kjer svoje jedi lahko nadgradite. Na Zavodu za turizem, šport in kulturo Kamnik bomo strmeli k temu, da izpeljemo še kakšno podobno kulinarično delavnico, če je interes za to,« je v uvodnem pozdravu dejala direktorica Zavoda za turizem, šport in kulturo Kamnik Božena Peterlin.

Igra rož bo potekala od 25. maja do 3. junija v Kamniku in v Arboretumu Volčji Potok. Gre za edinstveno prireditev v Sloveniji, ki jo pripravljajo Zavod za turizem, šport in kulturo Kamnik, Arboretum Volčji Potok in Sekcija cvetličarjev in vrtnarjev pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije. V teh desetih dneh bo mestno središče Kamnika zacvetelo, saj bodo v srednjeveško arhitekturo mestnega središča vgrajeni ekskluzivni cvetlični aranžmaji.

 

Aranžmaje bodo pripravili vrhunski slovenski cvetličarji, ki se bodo pomerili na državnem prvenstvu v floristiki. Tako bodo v živo pred obiskovalci pripravljali tudi poročni šopek, prosto vezan šopek in pogrinjek. Zmagovalec tekmovanja bo leta 2020 potoval na evropsko prvenstvo na Poljskem. Gre za visoko modo v cvetličarstvu, ki bo na ogled do 3. junija.

 

Glavno dogajanje bo imelo tudi bogat spremljevalni program. Poleg že omenjene ulične kuhinje z jedmi iz cvetja, ki jo bo spremljala glasba, bo v Arboretumu Volčji Potok potekal cvetlični sejem in brezplačne delavnice, na Šutni pa se bodo predstavili obrtniki. Da bo celotno mesto zaživelo s prireditvijo, bo v petek, 25. maja, popoldan pestro tudi v Keršmančevem parku. Tudi Veronikin festival, ki ga pripravlja Vrtec Antona Medveda Kamnik, bo namreč povezan s cvetjem. Med drugim boste spoznali tudi pravljico o posebni roži – kamniški murki.

Samo Trtnik, ZTŠK Kamnik