Naslovnica / LOKALNA POLITIKA / Svetniki in svetnice odločno (in premeteno) proti zapiranju pošt na Kamniškem

Svetniki in svetnice odločno (in premeteno) proti zapiranju pošt na Kamniškem

Na včerajšnji 7. seji Občinskega sveta Občine Kamnik so se kamniški svetniki in svetnice seznanili s problematiko manjših pošt na Kamniškem, ki jih Pošta Slovenije kani zapreti ali preoblikovati.

V precej burni razpravi o problematiki preoblikovanja oz. zapiranja posameznih manjših poslovalnic Pošte Slovenije, kar je tema, ki že dlje časa razburja prebivalce domala vseh manjših krajev po Sloveniji, so se kamniški svetniki in svetnice na včerajšnji seji argumentirano in odločno zoperstavili slabšanju kvalitete poštnih storitev ter zapiranju oz. preoblikovanju poštnih poslovalnic Stahovica, Laze v Tuhinju, Motnik in Blagovica.

Tekom same razprave so predstavnicama Pošte Slovenije, direktorici Poslovne enote Ljubljana Karmen Hauc in vodji projekta Optimatizacija poštnega omrežja pri Pošti Slovenije Eriki Iršič Lazarević, ki sta poskušali svetnike in svetnice prepričati o nujnosti preoblikovanja oz. zapiranju pošt, nanizali vrsto lastnih izkušenj s slabšanjem poštnih storitev, obenem pa jima očitali, da Pošta Slovenije gleda zgolj na dobiček, ne pa na kvaliteto svojih storitev ter dobro uporabniško izkušnjo, predvsem pa, da Pošta premalo stori za ohranitev manjših poštnih poslovalnic, kakršne so na kamniškem denimo tudi pošte v Stahovici, Lazah v Tuhinju, Motniku in tudi v Blagovici.

Trenutno je najbolj na udaru poštna poslovalnica Stahovica, ki jo Pošta Slovenije namerava zapreti oz. preoblikovati v tako imenovano pismonoško pošto, in sicer z argumentom, da je delovanje poslovalnice nerentabilno.

V konkretnem primeru pošte Stahovica bi morebiti lahko dejali, da je nerentabilnost poslovalnice, ki je še niti ne nedolgo tega, poleg poštarjev, zaposlovala tudi dve poštni uradnici, sama pošta pa je bila odprta cel dan, Pošta Slovenije na nek način poslovanje pošte zakrivila kar sama. Najprej z uvedbo nemogočega, uporabnikom neprijaznega delovnega časa, nato pa z oddajo pošte pogodbenemu najemniku. Pošta se je namreč nekaj mesecev nahajala v marketu Stranje, kar je, zaradi nedostopnosti in slabe kvalitete poštnih storitev, stanje zgolj še poslabšalo, marsikoga pa navedlo k uporabi alternativ in drugih možnosti, pogodbeni najemnik pa je, zaradi nemogočih razmer, prekinil pogodbo, tako da se je pošta Stahovica vrnila nazaj v gasilski dom PGD Kamniška Bistrica.

Podobna zgodba se odvija tudi s pošto v Lazah v Tuhinju, ki je bila najprej preoblikovana v pogodbeno pošto v bližnji trgovini, katere novi lastnik pa, bržkone zaradi slabih pogojev, ki jih Pošta Slovenije nudi pogodbenim partnerjem, ni zainteresiran za nadaljevanje sodelovanja, tako da naj bi se pošta 1219 Laze v Tuhinju, že s prvim decembrom letošnjega leta, selila na bencinski servis na Golicah.

V Motniku pošta zaenkrat še deluje kot pogodbena pošta v tamkajšnji trgovini, v kolikor pa se pogodbeni partner premisli, pa se utegne scenarij ponoviti tudi tam.

Tekom precej vroče razprave so svetniki in svetnice, razen na slabšanje kvalitete in dostopnosti poštnih storitev, opozorili tudi na preobremenjenost poštarjev ter preobremenjenost in domala nemogoče razmere, ki vladajo na pošti na Duplici, kamor se, zaradi neposrečenega preoblikovanja poštnih poslovalnic v manjših krajih, zgrinjajo množice občanov, obenem pa so predstavnici Pošte Slovenije, ki sta poudarili, da imajo na Pošti težave z iskanjem pogodbenih najemnikov, pozvali, da naj Pošta Slovenije, tudi z izboljšanjem pogojev za pogodbene partnerje, storijo več za ohranitev pošt.

Spričo pomembnosti pereče tematike preoblikovanja in ukinjanja pošt, kar poštne storitve vrača domala v čas Avstro-Ogrske monarhije, ko so poštni uradi delovali kar v lokalnih gostilnah, so se svetniki in svetnice, složno in soglasno odločili, da razpravo in sprejem morebitnih sklepov ter podajo mnenj, nadaljujejo na eni izmed prihodnjih sej Občinskega sveta Občine Kamnik, kar je nedvomno odločitev, ki jo kaže pozdraviti in pohvaliti.

Pošta Slovenije namreč, skladno z veljavno zakonodajo, mnenje lokalne skupnosti, kakršno koli to že pač je, namreč nujno potrebuje za nadaljevanje postopka preoblikovanja poštnih poslovalnic pri Agenciji za komunikacijska omrežja in storitve Republike Slovenije, saj gre za obvezno sestavino vloge.

Z odločitvijo, da se razprava, brez sprejetja sklepa in izdaje mnenja, nadaljuje na eni izmed prihodnjih sej, so svetniki in svetnice namreč našli domala salomonsko rešitev, s katero v tem trenutku, bolj kot z morebitnimi protesti, lahko storijo največ kar je mogoče, saj Pošta Slovenije brez pridobljenega mnenja, ki je obvezna sestavina vloge, postopka preoblikovanja oz. zapiranja poštnih poslovalnic ne more (legalno) nadaljevati.

Sicer najverjetneje ne gre za trajno rešitev, vsekakor pa so svetniki in svetnice pridobili na času, Pošti Slovenije pa obenem dali dovolj jasen signal, da se mora mnogo bolj in aktivneje potruditi pri iskanju ustreznejših ter boljših rešitev, ki ne bodo še dodatno poslabšale kvalitete in dostopnosti poštnih storitev na Kamniškem.

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve