Naslovnica / NOVICE / Svetovni dan čebel v Motniku

Svetovni dan čebel v Motniku

V soboto, 18. 5. 2019, smo na podružnični šoli Motnik organizirali dan odprtih vrat z naslovom Z GIBANJEM SPOZNAJMO ČEBELE.

Starše, stare starše, čebelarje in prijatelje čebel smo povabili, da se nam ob 10.30 pridružijo na predstavi Medena pravljica. Preden pa so prišli obiskovalci, so učenci zanje spekli medenjake in s tem odišavili vso šolo.

Našo prireditev smo začeli z mislijo na 20. maj,  svetovni dan čebel, ki ga je predlagala prav Čebelarska zveza Slovenije in ki ga letos praznujemo že drugič. Posebej smo pozdravili čebelarje, ki so se nam pridružili, to priložnost pa smo izkoristili, da smo se uradno zahvalili čebelarju Jožetu Marinku, ki nam je v tem tednu podaril čebeljo družino. Čebelnjak pri šoli so leta 1998 postavili v okviru Društva Mak, v likovno – rezbarski delavnici pa so ustvarili prvo poslikavo panjskih končnic. Da bi osvežili novi dom čebel, smo povabili otroke skupaj s svojimi družinami in prijatelji, da so oblikovali svojo družinsko panjsko končnico, ki sedaj krasi naš čebelnjak. Vse kaže, da se čebele v tem čebelnjaku prav dobro počutijo.

Na predstavi so se obiskovalci pošteno nasmejali, saj so živali na igriv način ponagajale medvedu, ki si je pošteno ukradel med gozdnih čebel. Po predstavi so sledile delavnice, ki so jih učenci sami vodili in tako staršem ter drugim obiskovalcem predstavljali čebele in njihovo življenje. Rdeča nit so bili slikopisi, ki so predstavljali uvod v vsako delavnico, sledilo je praktično delo in na koncu so nas s svojim znanjem obogatili tudi čebelarji.

Pri vsaki delavnici so učenci obiskovalcem ponudili svoje medenjake in čaj z medom.  V prvi delavnici so spoznali čebelarska oblačila, obiskovalci so se morali pravilno in čim hitreje obleči, potem pa so šli skupaj pred čebelnjak, kjer so opazovali čebele. Kakšne naloge opravljajo čebele delavke, so lahko spoznavali na drugi delavnici, kjer so na igrišču z gibalnimi nalogami ponazorili čebele čistilke, graditeljice, stražarke, dojilje in pašne čebele. Pri naslednji delavnici so spoznavali pridelke čebel (cvetlični, akacijev, gozdni in kostanjev med, propolis, cvetni prah in vosek); med in cvetni prah so tudi okušali. Četrta delavnica je vsebovala veliko pomembnih podatkov o čebelah: člane čebelje družine, razvoj čebele in zgradbo njenega telesa. V avli šole smo imeli razstavo čebelarske opreme in učenci so jo obiskovalcem opisali in predstavili. Prav vsi so lahko obiskali vse delavnice in na otroški način spoznali pomembnost čebel za naše življenje.

Tako smo že drugo leto na podružnični šoli v Motniku spoznavali čebele. Sodelovanje čebelarjev in učencev pa je ključno za nadaljevanje čebelarske dejavnosti.

NAJ MEDI!

Marija Pirc, vodja dejavnosti