Naslovnica / KULTURA / Teden splošnih knjižnic

Teden splošnih knjižnic

Dneve od 16. do 20. novembra zaznamuje teden splošnih knjižnic. Mogoče je zaradi epidemije in s tem odsotnosti dogodkov zdaj primeren čas za to, da se posvetimo zgolj knjigi in branju.

Najstarejši član, vpisan preko spleta, ima 91 let

Kljub epidemiji knjižnica izposoja gradivo v enotah Kamnik in Komenda. Gradivo si lahko člani izposodijo po predhodnem naročilu preko telefona ali preko Moje knjižnice na Cobissu. Navodila za spletno naročanje, rezervacijo gradiva in vpis so na spletni strani knjižnice.

Zanimanje za tako prilagojeno izposojo je precejšnje. Preko sistema cobiss je bilo od 23.10. rezerviranih 1152 enot gradiva, v tem času je knjižnico obiskalo 2451 ljudi, ki so si v Kamniku izposodili 4208 in v Komendi 791 enot gradiva, kar pa je več kot pol manj izposoje kot v istem času v lanskem letu. Največji upad je pri izposojo gradiva za predšolske in šolske otroke. Za starše z otroki je obisk knjižnice v normalnem času kulturni dogodek in si med enim obiskom izposodijo tudi 15 slikanic, ki se jih hitro pregleda in prebere.

Vpisovanje je možno preko spleta, prav tako tudi plačevanje morebitnih zamudnin in članarina. Od 23. 10. se je preko spleta vpisalo 25 članov. Najstarejši med njimi je 91 let star gospod, ki si je rezerviral Balantičeve poezije.

Natečaji, projekti, e-gradivo

Že v prvem valu smo na facebook profilu in knjižničnem Youtube kanalu prikazovali posnetke pripovedovanja in branja pravljic, ki so nam jih prispevali naši bralci. S tem sodelovanjem nadaljujemo, zdaj so na vrsti nasveti ali predstavitve dobrih knjig – kar nekaj dobrih namigov je prispelo in so tudi objavljeni na facebook strani knjižnice.

Da se ne bi preveč predajali slabi volji in koronskemu vzdušju, je knjižnica razpisala fotonatečaj jesenskih motivov z naslovom V škrlat oblači veje, povsod bogastvo seje.

Za družine in otroke je sodelovanje v bralnem projektu Branje je iskanje lahko zabavno in poučno hkrati, sodelovanje pa bo zaključeno z žrebanjem nagrad. Gre za odkrivanje dreves posebnega pomena, ustvarjanje in branje knjig o drevesih.

Seveda je spet aktualno e-gradivo – leposlovje in druge knjige sistema Biblos, naši digitalni zbirki Prejmi pozdrav s podobami kamniške in komendske okolice na razglednicah ter spletni Kamniško-komendski biografski leksikon.

Zelo je poseben in uporaben portal dLib.si, na katerem so digitalizirane knjige, serijske publikacije in tudi slikovno gradivo starejšega datuma. Med drugim tu najdemo vse številke Kamniškega občana in Kamniških zbornikov, pa tudi nekaj komendskega domoznanskega gradiva. Zanimiv je tudi portal digitalizirane kulturne dediščine Kamra, na katerem so tudi digitalne zbirke, ki jih je prispevala kamniška knjižnica o narodnih nošah, drobnem tisku, Plečniku na Kamniškem, Križnikovem pravljičnem festivalu, odkritju neveljskega mamuta … Mogoče je na mestu vabilo k sodelovanju v Albumu Slovenije, kjer se objavljajo fotografije kot dokumenti nekega časa.

Skrb za zdravje

Zdaj je bolj kot kadar koli prej pomembno poskrbeti za fizično in duševno dobro počutje, v to skrb pa spada branje ali učenje. Zlasti starše knjižnica vabi, da otrokom priskrbi dovolj knjižnega gradiva, ki bo olajšalo učenje na daljavo ali čas brez socialnih stikov. Še več, ob branju s predšolskimi ali mlajšimi šolskimi otroki nastane med starši in otroki posebna vez. Tudi telefonski pogovori o dobrih knjigah so pogosto povezani s stiskami, ki jih mnogi preživljajo v času epidemije.

Eden od bralcev je svojem e-pismu zahvale zapisal naslednje besede: »Polepšali ste mi dan in iskrena hvala za prijaznost in hvala, ker se v teh časih trudite biti takšni, kakršni bi morali biti ljudje vedno, da bi  nam bilo lepo.«

 Breda Podbrežnik Vukmir

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve