Naslovnica / NOVICE / Tradicionalni slovenski zajtrk so imeli danes tudi v kamniških šolah in vrtcih

Tradicionalni slovenski zajtrk so imeli danes tudi v kamniških šolah in vrtcih

Danes se je po številnih slovenskih krajih odvijal projekt Tradicionalni slovenski zajtrk, ki se mu, kot že nekaj let zapored, pridružujejo tudi kamniški vrtci in šole. Župana Mateja Slaparja so na zajtrk povabili v Osnovno šolo Šmartno v Tuhinju in enoto Sneguljčica Vrtca Antona Medveda Kamnik.

Tradicionalni slovenski zajtrk spodbuja zavedanje o pomenu in prednostih lokalne samooskrbe, dejavnostih domače pridelave in predelave ter k temu, da se v okviru sistema javnega naročanja oziroma naročil zagotavlja hrano, ki je pridelana v lokalnem okolju. Ozavešča javnost o pomenu kmetijstva in čebelarstva, pomenu pravilne in zdrave prehrane, pomenu živilske industrije, pomenu gibanja ter pomenu ohranjanja čistega okolja.

Osnovni cilj projekta je izobraževati in ozaveščati otroke v vrtcih in šolah, vzporedno s tem pa torej tudi širšo javnost. Občine so pomembne institucije v sistemu zagotavljanja lokalne samooskrbe in tudi v Kamniku smo podprli aktivnosti Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano na področju lokalne samooskrbe ter se aktivno vključili v projekt Tradicionalni slovenski zajtrk, ki je nastal na pobudo Čebelarske zveze Slovenije.

Na dan tradicionalnega slovenskega zajtrka, ki letošnje leto širi sporočilo: »Hvala za naš super zajtrk!«, je posebna pozornost posvečena tudi vsebinam v zvezi z lokalno samooskrbo ter pomenu semen tradicionalnih in avtohtonih sort vrtnin in poljščin. Projekt je namenjen navezovanju neposrednih stikov med vzgojno-izobraževalnimi zavodi, prav tako drugimi javni zavodi in potrošniki, in lokalnimi pridelovalci/predelovalci za morebitno nadaljnje sodelovanje pri dobavi živil, kot tudi povezovanju z ostalimi lokalnimi deležniki.

Spodbuja k izvedbi dneva dejavnosti v vrtcih in osnovnih šolah in tako so danes v Osnovni šoli Šmartno v Tuhinju ter Vrtcu Antona Medveda Kamnik poskrbeli za to, da se je razlegal vonj po slovenskih in kamniških pridelkih.

Župan Matej Slapar je sprva obiskal Osnovno šolo Šmartno v Tuhinju, kjer je zajtrkoval z ravnateljico mag. Darjo Krašovec, otroci prvega razreda pa so jima s ponosom zapeli prijetne pesmice in ju lepo postregli z maslom, medom, toplim mlekom in domačimi jabolki. Seveda so marsikaj vedeli povedati tudi o pomembnosti tega, da jemo domačo hrano, z županom so se pogovarjali ravno o tem. Da je zdrav zajtrk pomemben za dober začetek dneva, so ponosno povedali otroci šole.

Smeh in glasba se je nato razlegala po enoti Sneguljčica Vrtca Antona Medveda Kamnik. Gledališka skupina vrtca, pod skrbnim vodstvom ravnateljice mag. Liane Cerar, nam je pripovedovala zgodbo o repi v ruskem in slovenskem jeziku, predstavili so nam slovensko in rusko narodno nošo in tako pripravili izjemno igrano predstavo. Pokazali pa so nam tudi to, da se njihovi malčki vsakodnevno izobražujejo o pridelovanju hrane in samooskrbi. Župan Matej Slapar se je ob tej priložnosti iskreno zahvalil celotnemu strokovnemu osebju, ki skrbi za to, da so otroci ozaveščeni o pomembnosti lokalne smooskrbe.

 

Vsi so se izredno potrudili in verjamemo, da so podobna druženja pripravili tudi širom naše občine. Da je povsod tako lepo dišalo po domačem, po lokalno pridelani hrani. 

Besedilo in fotografije: Občina Kamnik

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve