Naslovnica / Črna kronika / Tragičen zaključek Kamfesta

Tragičen zaključek Kamfesta

Pod obzidjem Malega gradu v Kamniku, na katerem so še dan pred tem rajali številni obiskovalci kamniškega poletnega festivala, so včeraj popoldne reševalci našlo truplo pogrešane Zarje Černilogar, ki je z obzidja, ne da bi to kdo opazil, nesrečno omahnila med zaključnim koncertom festivala.

Kamnik, ki je v zadnjih devetih dneh utripal v veselem vzdušju mestnega poletnega festivala Kamfest, je včeraj popoldne, ko se je razvedelo, da so pod prepadnim grajskim obzidjem našli truplo 26-letne Zarje Černilogar, domala dobesedno obnemel.

nesreca mali grad 34

Tragedija med zaključnim koncertom

Na Malem gradu, kjer je bil že 13. leto zapored postavljen glavni festivalski oder, je bilo v soboto, 21. avgusta 2016, še posebej živahno, saj se je na priljubljeno prizorišče pod znamenito kapelico ta večer zgrnilo še posebej veliko obiskovalcev, ki so si, po atraktivnih športnih nastopih gorskih kolesarjev, ki so se pomerili na državnem prvenstvu v disciplini enduro, želeli ogledati nastop hrvaške skupine Hladno pivo.

Med njimi je bila tudi priljubljena in uspešna gorska kolesarka, večkratna državna prvakinja v spustu, 26-letna Zarja Černilogar, ki se je koncerta udeležila skupaj s prijatelji, nato pa po tistem, ko naj bi šla domnevno zgolj na stranišče, izginila.

Zarja je bila nazadnje videna okrog pol enajste zvečer, vendar njenemu izginotju v množici obiskovalcev sprva ni nihče pripisoval večjega pomena, le njenim sorodnikom in prijateljem se je zdelo nenavadno, da se ne odziva na njihove klice, saj naj to ne bi bilo v njeni navadi.

nesreca mali grad 8

Iskanje

Ker se Zarja ni javila niti naslednje jutro, je sorodnike začelo vse bolj skrbeti, zato so jo najprej zaman iskali med prijatelji in znanci, v popoldanskih urah, ko je zaskrbljenost le še naraščala, pa so sprožili tudi iskalno akcijo prek spleta, o izginotju pa obvestili tudi policijo.

Policisti so prijavo o pogrešani osebi prejeli okrog 16. ure popoldne, kljub upanju na srečnejši razplet iskanja, pa so pozornost pri iskanju najprej usmerili na pobočje pod obzidjem Malega gradu.

nesreca mali grad 13

Žal so že kmalu zatem pod južnim obzidjem Malega gradu, ki je močno zaraščeno, opazili negibno žensko, ki je po opisu sorodnikov ustrezala pogrešani Zarji. Policisti so zato na pomoč najprej poklicali gasilce PGD Kamnik, zaradi nedostopnega, nevarnega in prepadnega terena, pa so nekoliko kasneje za pomoč zaprosili tudi gorske reševalce GRS Kamnik.

Usoden korak v prazno

Kot je moč sklepati glede na mesto najdbe, je nesrečna Zarja v smrt omahnila na neosvetljenem in močno poraščenem, lahko bi se reklo tudi zanemarjenem delu obzidja za leseno hišico v kateri prodajajo spominke in vstopnice za ogled kapele. Ta del obzidja, ki že lep čas ni bil deležen vzdrževanja, je namreč močno porasel z bršljanom in grmovjem, tako da ni mogoče prav točno videti kje je konec zidu, izkušeni gorski reševalci pa so spričo tega sklepali, da je Zarja v temi ponesreči stopila v prazno ter omahnila kakih 20 do 30 metrov v globino.

 

Zahtevno reševanje

Do negibnega telesa so se gasilci in reševalci sprva poskusili prebiti od spodaj, vendar so se zaradi težkega in močno poraščenega terena, ki bi zahtevalo preveč dela z odstranjevanjem rastja, raje odločili, da se do mesta padca spustijo s pomočjo vrvne tehnike, s katero so truplo ponesrečene Zarje kasneje tudi dvignili nazaj na Mali grad. Zdravnik je, žal, lahko samo še potrdil njeno prezgodnjo, najverjetneje pa tudi hipno smrt ob padcu, posmrtne ostanke nesrečne Zarje pa so reševalci lahko predali samo še pristojni službi.

nesreca mali grad vh4

Naporno delo reševalcev. Foto: Vladimir Habjan, GRS Kamnik

Vprašanja in polemike

Tragični dogodek ob zaključku letošnjega Kamfesta  v Kamniku že sproža številna vprašanja in polemike, številni pa se sprašujejo, kdo bo za nesrečo, do katere je najbrž prišlo zgolj zaradi spleta nesrečnih naključij in okoliščin, nosil morebitno odgovornost.

Organizatorji festivala najbrž ne, kajti kdorkoli bi jim želel naprtiti krivdo za sobotno nesrečo, bi jim bržčas storil veliko krivico, saj so z vso skrbnostjo in po svojih najboljših močeh s številnimi varnostniki in drugimi varnostnimi ukrepi poskrbeli, da se je cel festival odvijal mirno in brez, za podobne prireditve skorajda običajnih incidentov in nevšečnosti. Včeraj, ko so pospravljali prizorišča, so ob tragični novici zgolj nejeverno in povsem skrušeno zmajevali z glavami ter nemo zrli proti Malemu gradu.

nesreca mali grad 45

Se pa pogledi številnih občanov že ozirajo proti Občini Kamnik. Še posebej zaradi tega, ker posamezni občani Kamnika že več let glasno, vendar zaman opozarjajo, da je zaraščeno malograjsko pobočje zanemarjeno in preslabo vzdrževano, saj na eni strani prebivalce ogrožajo kamenje in skale, ki so jih zrahljale korenine vse preveč razraščenega rastlinja, in utegnejo s hriba pasti na katero izmed spodnjih hiš, na drugi strani pa z bršljanom in grmovjem zaraslo obzidje tvori varljivo varno zeleno zaveso.

nesreca mali grad 51

Padci z obzidja Malega gradu so se v preteklost namreč že dogajali, k sreči pa se niso končali tragično. Eden izmed odmevnejših primerov se je denimo zgodil 6. junija leta 1996, z malograjskega obzidja na Fleretov vrt omahnil osemletni deček, ki je bil s svojim razredom na izletu v Kamniku, pri padcu kakih 25 metrov globoko pa se je huje poškodoval.

S pobočja se je v preteklosti že večkrat zvaliti tudi kamni in večje skale, k sreči pa so se tudi ti dogodki običajno končali brez večjih posledic oz. zgolj z materialno škodo.

Žal se tokrat za Zarjo Černilogar in njene bližnje, vse skupaj ni srečno izteklo, spomin na sicer lep in prijeten 13. festival Kamfest, pa bo za vedno imel zelo grenak in žalosten priokus.

zarja c1

Zarja, počivaj v miru!

X