Naslovnica / Črna kronika / Tri onesnaženja vodotokov v enem dnevu

Tri onesnaženja vodotokov v enem dnevu

Gasilci so morali v enem dnevu posredovati v treh primerih onesnaženja vodotokov na Kamniškem, so pa tokrat, v vseh treh primerih, uspeli odkriti tudi vir onesnaženja.

Včeraj so imeli gasilci nemalo dela, saj so se morali, domala cel dan, ubadati s tremi različnimi primeri onesnaženja vodotokov na Kamniškem.

Onesnaženje Pšate pri Suhadolah

Najprej so gasilce, okoli 10.30, na pomoč poklicali občani Suhadol, ki so na reki Pšati opazili mastne madeže.

Posredovali so gasilci PGD Kamnik in PGD Moste, ki so na več mestih vodotoka namestili lovilna črevesa in iskali izvor onesnaženja. V ta namen so teste prisotnosti nevarnih snovi izvajali na več krakih Pšate in ugotovili prisotnost jedkih snovi z največjo koncentracijo v naselju Gmajnica.

Vzorec vode so, za potrebe nadaljnjih raziskav, odvzeli tudi policisti, zaradi obsega onesnaženja pa je bilo aktivirano tudi specializirano podjetje, ki je popoldne, skupaj z gasilci, izvedlo odstranitev nevarne snovi iz rečnega rokava, v katerem so bila prisotna topila in druge nevarne snovi.

O dogodku je bil obveščen tudi ribiški čuvaj in štab Civilne zaščite Občine Komenda.

Onesnaženje potoka Krajček na Perovem

Ko so se gasilci še vedno ubadali z odpravljanjem posledic onesnaženja Pšate na območju Suhadol, so bili točno opoldne obveščeni, da je bil v potoku Krajček pri Perovem opažen manjši oljni madež.

Onesnaženje so opazili občani, na kraju pa so posredovali gasilci PGD Kamnik, ki so z analizo vode ugotovili, da se v manjšem vodotoku nahaja hidravlično olje.

Skupaj s predstavniki Komunalnega podjetja Kamnik so iskali izvor onesnaženja, pri čemer so preiskali obširno območje naselja Perovo.

Onesnaženje so locirali na gradbišču, kjer je iz tovornega vozila za prevoz betona iztekalo hidravlično olje, ki je, zaradi izpiranja odteklo najprej v meteorno kanalizacijo, nato pa onesnažilo več kot sto metrov manjšega vodotoka Krajček.

Gasilci so posuli cestišče z vpojnimi sredstvi, meteorno kanalizacijo izprali z večjo količino vode, na več mestih pa nastavili pivnike, ki so absorbirali olje.

Na kraju je bila prisotna tudi policija, ki je z povzročiteljem onesnaženja izvedla ustrezne postopke. Na intervenciji, ki je trajala dve uri in pol, je sodelovalo 18 gasilcev PGD Kamnik s štirimi vozili.

Onesnaženje Tunjščice v Mostah

Ko ima hudič mlade, jih ima običajno veliko, tako da so bili gasilci včeraj, okoli 17. ure, obveščeni o še enem onesnaženju Pšate, tokrat na območju Most, kjer so bili na vodni gladini opaženi oljni madeži.

Ugotovljeno je bilo, da je iz stanovanjske hiše v Mostah pri Komendi, neposredno v reko Pšato, iztekalo kurilno olje, na kraju pa so posredovali gasilci PGD Kamnik in PGD Moste, ki so območje zavarovali, omejili iztekanje, namestili lovilna črevesa in pivnike na gladino reke, iz okvarjene podzemne cisterne pa prečrpali preostalo kurilno olje.

Zaradi večjega obsega onesnaženje je za sanacijo poskrbelo pooblaščeno specializirano podjetje, ki je posesalo onesnaženo vodo in prečrpalo kurilno olje.

Na kraju so bili prisotni tudi policisti, zaradi izvoza večjega števila gasilcev in vozil v Moste, pa je bila, za potrebe morebitne sočasne intervencije, na dežurstvo v PGD Kamnik poklicana oz. aktivirana operativna enota PGD Šmarca.

 

Zaenkrat brez elementov kaznivih dejanj

Kot so sporočili s Policijske uprave Ljubljana, so bili včeraj, nekaj po 10. uri, nato pa še ob 17. uri, obveščeni o onesnaženju Pšate na območju Suhadol in Most. Dogodka naj bi bila med seboj povezana, po prvih podatkih pa ni prišlo do pogina rib.

Glede onesnaženja potoka Krajček pri Perovem so policisti zapisali, da je olje iztekalo iz tovornega vozila, onesnaženje pa prav tako ni povzročilo pogina rib.

V obeh omenjenih primerih, iztekanju kurilnega v Mostah in hidravličnega olja na Perovem, po podatkih Policije, do sedaj ni bilo zaznanih elementov kaznivih ravnanj, bodo pa policisti o svojih ugotovitvah obvestili pristojne službe.

Fotografije: PGD Kamnik

 

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve