Naslovnica / ŠPORT / Trije Kamničani na mladinsko SP

Trije Kamničani na mladinsko SP

Na mladinskih kvalifikacijah za nastop na SP je svoje predstavnike imel tudi Calcit Volleyball. Pri fantih so se Tonček Štern, Primož Vidmar in Sergej Drobnič s prvim mestom na turnirju v Novi Gorici uvrstili na svetovno prvenstvo, ki bo septembra v Mehiki, žal pa to z mladinkami ni uspelo Lani Ščuki, ki so bile v Rusiji tretje.

Po letu 2007, ko je Slovenija v mladinski konkurenci prvič zaigrala na svetovnem prvenstvu, je na kvalifikacijskem turnirju v Novi Gorici to uspelo tudi generaciji, v kateri imajo pomembno vlogo tudi trije kamniški odbojkarji. Tonček Štern in Primož Vidmar sta bila na novogoriškem turnirju nepogrešljiva člana prve postave, svoj delež k še enemu velikemu uspehu izbrancev Iztoka Kšele, ki so bili lani četrti na evropskem prvenstvu, pa je prispeval tudi Sergej Drobnič. Slovenskim mladincem je šlo na roke dejstvo, da so aktualni evropski prvaki Rusi v Novo Gorico prišli z drugo postavo, saj ima Rusija kot ena od petih najbolje rangiranih reprezentanc na svetovni jakostni lestvici svoj nastop na SP že zagotovljen, a zato uspeh Kšelove čete ni nič manjši.

Na prvi tekmi so slovenski mladinci s 3:0 (20, 21, 24). Štern je na tej tekmi dosegel osem točk, Vidmar šest, eno pa je prispeval Drobnič. Tudi na drugi tekmi je Slovenija slavila brez izgubljenega niza. S 3:0 (20,23, 25) je bila boljša od Belgije. Štern je bil s 17 točkami najbolj učinkovit igralec tekme, Vidmar je k zmagi prispeval pet točk. Na odločilni tekmi za prvo mesto je v polnem sijaju spet zablestel Štern, ki je bil z 20. točkami med najbolj zaslužnimi za slovensko zmago s 3:1 (-23, 20, 16, 23) in s tem uvrstitev na svetovno prvenstvo, ki bo od 11. do 20. septembra v Mehiki. Sedem točk je proti Nemčiji prispeval Vidmar.

Manj sreče so na kvalifikacijskem turnirju v ruski Anapi imele slovenske mladinke. »Srebrne« iz lanskega mladinskega EP na Finskem so na prvi tekmi naletele na razpoložene domačinke, ki so Slovenke premagale s 3:0 (16, 11, 15). Lana Ščuka je za slovensko reprezentanco dosegla sedem točk in bila njena najbolj učinkovita igralka. Še pod vtisom poraza na prvi tekmi so slovenske mladinke tudi na drugi ostale praznih rok, saj so jih Italijanke premagale s 3:1 (-17, 24, 22, 19). Tudi na tej tekmi je bila Ščuka s 15. točkami najbolj učinkovita igralka slovenske reprezentance, ki je zadnji dan turnirja s 3:2 (-25, -19, 21, 22, 12) premagala Poljakinje ter turnir končala na tretjem mestu. Žal to ni bilo dovolj za uvrstitev na svetovno prvenstvo, ki bo v Portoriku.

Miha Štamcar