Naslovnica / NOVICE / Tudi bajtarji smo sodelovali v akciji “NVO gre v šolo”

Tudi bajtarji smo sodelovali v akciji “NVO gre v šolo”

V torek, 4. 1o. 2016, smo se trije bajtarji Planinskega društva »BAJTAR« Velika planina ponovno podali v šolske klopi. Odpravili smo se v prelepo Osnovno šolo Toma Brejca v Kamniku, kjer je potekala akcija »NVO gre v šolo«, povezujemo in krepimo lokalno okolje.

A nismo bili mi tisti, ki smo poslušali. Otroci so zvedavo gledali in prisluhnili naši razlagi o planinskem društvu »Bajtar« in o naši kraljici Veliki planini.

roza-vrhov

Z diapozitivi smo jih popeljali prav do vrha planine – na Gradišče, kjer že 10 let stoji naša razgledna točka »ROŽA VRHOV«, postavljena v letu 2006. Ko smo jih seznanili s pomenom te razgledne ploščadi, smo se s sliko in besedo napotili po planini, opisali zgodovino bajtarstva in naše akcije. Tudi o delu pastirjev in njihovem življenju ter Preskarjevem muzeju smo govorili. Kako z zanimanjem so sledili razlagi in prikazu.

 

Spraševali so, kako pridemo gor, kaj vse so že sami doživeli na potepu po planini in v dopustniških dneh s svojimi domačimi. Vse jih je zanimalo. Tudi zapeli smo skupaj našo bajtarsko himno »Tja gor na Veliko planino…«.

velika-planina-hp

Razhajali smo se z željo, da tudi oni čim večkrat obiščejo planino in njene prelesti.

V akciji smo sodelovali Vinko Poličnik, Stane Erjavšek in Helena Plahuta.

Besedilo in fotografije: Helena Plahuta