Naslovnica / NOVICE / Tudi Dnevna soba na zasluženih počitnicah

Tudi Dnevna soba na zasluženih počitnicah

Če že tisti, ki skrbimo za prostor, zaidemo tja vsaj zato, da prestavimo in pospravimo, za kar je med šolskim letom pogosto (z)manjkalo časa, pa so zagotovo na zaslužene počitnice odšli tisti, ki so si deset mesecev – bolj ali manj resno in redno – v Dnevnem centru druženja in aktivnosti Dnevna soba, na kratko kar Dnevna soba ali še krajše – Dnevna –  nabirali dodatnih znanj in izkušenj. Resno vsekakor, saj so praktično vsi, ki jih letos res ni bilo malo, šolsko leto prav lepo zaključili.

Če je bil pred osmimi leti, ko je Dnevna soba dodobra razprla svoja krila, prostor namenjen predvsem druženju in zdravemu ter  kvalitetnemu preživljanju prostega časa predvsem otrok in mladine – tudi kakšna sivolasa glava se je takrat znašla vmes – pa je zdaj predvsem mesto, kamor se zatekajo šolajoči  se otroci s težavami pri osvajanju osnovnošolskega znanja.

Temu se pridružijo tudi stiske ob vsakodnevnih soočanjih z zagatami ob spraševanjih in drugačnih preverjanjih šolskega znanja, (samo)spraševanji o lastnem poreklu, identiteti, izvoru, kako takšen, kot si, biti sprejet v svetu, kakršen je. Kako je, ko te okolica, vrstniki ne sprejemajo. Kako se takšnega, s stiskami in strahovi, sprejeti sam, samega sebe. Kako se kot takšen umestiti v prostor, okolje. Družbo.

Učimo se, kako spoznati svoj strah, ga sprejeti, kako sprejeti izziv.

Učimo se, kako se osredotočiti na trenutek, se o tem pogovarjamo in delamo vaje.

Učimo se, kako sprostiti napetosti.

Kako si jih, če je le možno, sploh ne ustvariti, jih preprečiti.

O vsem tem je najboljši pogovor. Ena na ena, kdaj pa kdaj tudi v paru, skupini.

Opažam, da je v zadnjih letih vse več potrebe po pomoči, predvsem učni. Otroci, ki jo, večinoma s pomočjo staršev iščejo, so vse mlajši.

Kar nekaj je tistih, starejših osnovnošolcev, ki si, zaradi preteklih izkušenj, že sami poiščejo pot k nam. Morda le za enkrat, dvakrat, ko »zagusti«, bi morda kakšen od njih povedal.

Kdaj pa kdaj celo brez vednosti staršev.

Zato hvala vsem tistim, nekaterim glasbenikom, ki v naših prostorih vadite svoj (nam ljub) rom-pom-pom, hvala vsem staršem, ki s svojimi prispevki omogočate, da obstajajo in ostajamo v lokalnem.okolju z aktivnostmi, ki jih nudimo. Predvsem oz. vsaj mnogim tistim, ki si zaradi svojih življenjskih okoliščin tako zelo potrebne in zaželene pomoči ne morejo privoščiti. Teh je, žal, vedno več.

V letošnjem letu bomo, kot kaže, vsaj malce lažje zadihali, saj nam je  Občina Kamnik omogočila, da z njenim prispevkom pokrijemo vsaj stroške najema prostorov in, kar najem prinese zraven. Lahko si bomo privoščili še kakšen nakup pripomočkov za ustvarjanje in učenje(ja, tudi ustvarjalne delavnice in bobnanje si občasno privoščimo, v preteklem letu smo s pomočjo srednješolske prostovoljke nadgradili tudi pogovorno angleščino). Mnoge didaktične pripomočke si večkrat ustvarimo kar sami, da prispevamo k naravi, ustvarjalnice pa izvedemo z materiali, ki jih mnogokrat prispevajo ljudje, ki nas poznajo. Tako pridejo k nam, večkrat, tudi knjige.

Veliko – ko se le da – beremo in spoznavamo druge, drugačne svetove.

In se, spet in znova ter znova, pogovarjamo.

Hvala vsem, ki ste nam že v preteklosti priskočili na pomoč, v podporo, pa četudi le z besedo, nasmehom, fotokopijo, ko je šlo ( v tistem trenutku, tako je pravil občutek) za življenje ali smrt; tistim, ki ste nam pomagali in nas vzpodbujali k vztrajanju in delovanju v zadnjem času.

Hvala vsem našim prostovoljcem in prostovoljkam, tudi tistim občasnim škratom in vilam, ki pomagate pospravljati in urejati prostor.

Hvala vsem, ki ste z nami.

Kartini Djalil,
predsednica Društva Makadam Kamnik,
strokovni vodja MCDA Dnevna soba

 

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve