Naslovnica / KULTURA / Tuhinjska dolina v pesmi in besedi mavričnega večera

Tuhinjska dolina v pesmi in besedi mavričnega večera

Tuhinjska dolina v pesmi in besedi, sobota 14. 12. 2019 ob 19. uri, telovadnica OŠ Šmartno v Tuhinju.

Bil je prelep večer, ko smo v goste povabili ustvarjalce, ki prihajajo iz Tuhinjske doline:  Ljudske pevce iz Tuhinjske doline, Godbo Tuhinjska dolina, ansambel bratov Poljanšek ter predstavnika  Kulturnega društva Motnik, ki sta predstavila življenjsko zgodbo  Gašperja Križnika ter predstavila eno njegovih pravljic.

Prepevali smo narodne pesmi, Poljanškove in Avsenikove pesmi, ki opevajo našo prelepo Tuhinjsko dolino, Kamnik, pa tudi Slovenijo.

Izvajalci domače glasbe iz Tuhinjske doline se že tradicionalno  povezujemo. Da je to všeč ljudem in da radi prisluhnejo slovenski ljudski in narodno zabavni glasbi, je tudi  pokazala polna dvorana.

Naj še omenim eno anekdoto o Ansamblu bratov Poljanšek, ki je zapisana v knjigi Ivana Sivca Vsi najboljši muzikanti.

Govori o tem, da so prebivalci Tuhinjske doline med najbolj navdušenimi ljubitelji domače glasbe. Posebno so bili veseli svojega Ansambla bratov Poljanšek.

Vsakokrat, ko je izšla nova kaseta, so Tuhinjci pokupili največ kaset. Pravijo, da imajo skoraj v vsaki hiši kar po dve. Ko so nekega Tuhinjca vprašali, zakaj je kupil dve Poljanškovi kaseti hkrati, je odgovoril: »Preprosto! Eno poslušam, drugo pa imam v rezervi, če se mi ta pokvari. Brez Poljanškove glasbe ne bi mogel živeti niti en dan.«

Po koncertu se je druženje pevcev in obiskovalcev koncerta še nadaljevalo ob pesmi in harmoniki Danila Poljanška, prav tako tudi ob dobrem pecivu in domačih dobrotah.

Zapisala: Fani Zore
Foto: Laura Palka