Naslovnica / NOVICE / Tuhinjska transverzala

Tuhinjska transverzala

V ŠKD Sela je že pred časom vzniknila ideja, da bi zarisali čisto svojo Tuhinjsko transverzalo, ki poteka po obronkih Tuhinjske doline.

V soboto, 3. 9. smo začeli pot proti Brišam in na strmi Vovar. V gostišču 902 smo imeli tudi prvo malico in pot nadaljevali do dnevnega cilja, Biba planina.

Tam sta nas prijazno sprejela upravitelja koče. Nato pa smo naslednji dan ob sončnem vzhodu pot nadaljevali proti Okrogu, Češnjicam in do mejnika Tuhinjske doline, Kozjaka. Potem pa preko Lipelj, malice pri Pecmanovih, Pšajnovice, ki si jo bomo zapomnili po sladkem počitku pri Lidiji in Boštjanu Mali, pa kačji slini pri Samotu Kališniku in poti nazaj proti izhodišču Pod skalo.

Na poti smo premagali kar 60 km, ki so trajali 19 ur, na poti pa se povzpeli za 2300 metrov. Pot sta načrtovala Aleš Štrajhar in Aleš Prosen, ki sta tudi vodila skupino. Na poti jima je sledilo 14 pohodnikov, ki so pot, vsak po svojih sposobnostih, opravili in srečno prispeli na cilj. V ŠKD Sela imamo že nove načrte glede te poti, ki bo zagotovo postala zelo priljubljena med Tuhinjci in tudi turisti, ki obiščejo naše lepe konce.

Nataša Pivec