Naslovnica / NOVICE / Učenci kamniških osnovnih šol so obiskali Nemčijo

Učenci kamniških osnovnih šol so obiskali Nemčijo

Učenci kamniških osnovnih šol (OŠ Frana Albrehta, OŠ Toma Brejca, OŠ Marije Vere in OŠ Šmartno v Tuhinju) smo v soboto, 12. 10. 2019, obiskali Nemčijo.

Na pot smo se odpravili že zgodaj zjutraj in po 4-urni vožnji z avtobusom in nekaj vmesnimi postanki dospeli do vznožja Orlovega gnezda (Kehlsteinhaus). Tam smo prestopili na lokalni avtobus, ki nas je odpeljal do vhoda v pozlačeno dvigalo. Z njim smo se povzpeli do Orlovega gnezda – Hitlerjeve nekdanje rezidence, od koder smo imeli prekrasen razgled na okoliške gore, Salzburg in Kraljevo jezero. Vreme nam je bilo res naklonjeno, zato je bil razgled veličasten.

Po vrnitvi v dolino smo si v kraju Berchtesgaden ogledali še rudnik soli. Izvedeli smo, kako je rudnik nastal, s kakšnimi stroji so včasih izkopavali sol in kako to poteka danes, se peljali z vlakcem in ladjico ter se spustili po dveh toboganih. Po ogledu zanimivega rudnika smo skupaj odšli do Kraljevega jezera, kjer smo imeli tudi nekaj časa za nakup spominkov. Tudi na poti proti domu nam energija ni popustila – kljub napornemu dnevu smo na avtobusu prepevali in se zabavali.

Na strokovni ekskurziji, ki je bila zanimiva in poučna, smo spoznali veliko novega. V nadaljevanju si lahko preberete še nekaj vtisov udeležencev …

Izlet je bil zanimiv. Najbolj mi je bilo všeč Orlovo gnezdo, ker mi je všeč njegova zgodovina in razgled. (Eva)

Izlet mi je bil na splošno zelo všeč. Pri Orlovem gnezdu je bil zelo dober razgled in dober prostor za fotografiranje. V rudniku soli si najbolje zapomniš drče. Pri Kraljevem jezeru je bilo malo dolgočasno. Na poti smo veliko peli in se smejali. Tudi vreme nam je bilo naklonjeno. Skratka imeli smo se nepozabno. (Nika)

 

Izlet mi je bil zelo zanimiv. Najprej smo si ogledali Orlovo gnezdo, kjer smo imeli veliko časa za slikanje ter nakup spominkov. Nato smo se odpravili v rudnik. Tam so mi bili najbolj všeč tobogani ter obleke, ki smo si jih nadeli pred samim vstopom v rudnik. (Katarina)

Izlet mi je bil zanimiv. Obiskali smo Orlovo gnezdo, kjer smo imeli prekrasen razgled na mesto Salzburg in okoliške hribe. Naredili pa smo tudi zelo lepe fotografije in izvedeli veliko o zgodovini. (Maša)

Izvedela sem veliko novega o Nemčiji ter njeni zgodovini in o rudniku soli. Bilo je zelo sproščeno. Imeli smo veliko časa za slikanje, nakupovanje spominkov, druženje, malico … Med vračanjem v Slovenijo pa je bilo na avtobusu zelo zabavno in veselo. (Natalija)

Natalija Križnik in Eva Rovanšek, OŠ Šmartno v Tuhinju in učiteljica Julija Lampreht