Naslovnica / NOVICE / Učenci so zbrali igrače za otroke iz Materinskega doma

Učenci so zbrali igrače za otroke iz Materinskega doma

Učenci in učenke OŠ Frana Albrehta so otrokom iz Materinskega doma podarili igrače.

Že desetletje vsako leto učenci in učenke iz OŠ Frana Albrehta podarijo svoje igrače, knjige in namizne igre otrokom, ki živijo v materialnem pomanjkanju. Letos so se akcije lotili učenci 8. a razreda, razrednik Aleš Prosen in svetovalna delavka Tina Plahutnik. Pri zbiranju igrač so sodelovale vse naše šole, matična in podružnične šole (Tunjice, Nevlje, Mekinje, Vranja Peč). Nad velikim odzivom smo bili, ponovno, presenečeni. Zbrali smo na kupe knjig, sestavljank, namiznih iger, avtomobilčkov, plastičnih živalic, punčk …

Veliko smo se pogovarjali o tem, v kakšnih stiskah živijo nekateri otroci. Nekateri nimajo doma, nekateri nimajo staršev, ki bi bili zmožni skrbeti za njih, ali pa so deležni nasilja, zanemarjeni. Živijo v rejniških družinah, materinskih domovih, vzgojnih zavodih, se z mamicami zatečejo v varne hiše. Bridke zgodbe so se fantov in deklet dotaknile in odstrle pogled v svet, ki ga večina ne pozna.

Osmošolci so se odločili, da bodo pripravili darila za otroke iz Materinskega doma Ljubljana in Materinskega doma Karitas. Ob pripravi daril so se spomnili lastnega otroštva, s čim so se radi igrali, pa tudi svojih neuresničenih želja po točno določenih igračah. Za vsakega otroka so pripravili posebno darilo in se ob tem poskušali vživeti v to, česa bi bil vesel otrok določene starosti in spola. Najbolj sočutno so pristopali ravno k sestavljanju daril za svoje vrstnike. Ob misli, da je brez doma mladostnik, ki je njihovih let, jim je bilo najbolj hudo.

Julija smo igrače odpeljali v oba materinska doma. Otroci iz Materinskega doma Ljubljana so nam poklonili risbice in sporočila. Ena deklica je zapisala: »Dragi otroci. Hvala za darila. Ne morem verjeti, da ste tako prijazni. Vem, da je čudno, ampak vas imam rada. Ogromno sreče, veselja in čim manj žalosti vam želim.« In deček: »Hvala za darila. Zelo ste prijazni in želim vam sreče, zdravja in veselja. Upam, da se bo tudi vam kdaj to zgodilo.«

Sodelovanje in pomoč sočloveku nas bogati. Pomembno je misliti na druge, na okolje in ne le nase. Vzgoja za sočutje in solidarnost je pomemben del učenja za življenje.

Svet je lep, če si človek do ljudi. (Tone Pavček).

Pripravila: Tina Plahutnik