Naslovnica / NOVICE / Upor staršev: »Šole otrokom, ne politiki!«

Upor staršev: »Šole otrokom, ne politiki!«

V Kamniku je protest staršev otrok, ki zahtevajo normalizacijo razmer v šolah, minil povsem mirno, medtem ko so v Domžalah vhod v OŠ Domžale, na pobudo vodstva šole, že zjutraj stražili policisti, kar je med številnimi starši učencev sprožilo pravo ogorčenje.

Danes zjutraj so iz več slovenskih krajev začele kapljati informacije, da se pred posameznimi šolami spontano zbirajo vsega naveličani starši, ki ne morejo, predvsem pa nočejo, več križem rok prenašati kaotičnega stanja v šolah, ampak zahtevajo normalizacijo pouka in vzgoje, brez obveznega testiranja in nošenja mask.

Protestni val je zajel tudi Kamnik, saj se je nekaj, tudi s transparenti opremljenih staršev, v okviru neformalnega Združenja staršev otrok kamniških šol, okoli osme ure zjutraj najprej zbralo pred OŠ Marije Vere na Duplici, okoli 10:30 pa tudi na prostoru med osnovnima šolama Frana Albrehta in Toma Brejca.

Tekom obeh, povsem mirnih protestov, so zbrani starši podpisovali zahtevo po takojšnji normalizaciji pokuka in vzgoje, brez obveznega testiranja in nošenja mask, ki jo bodo posredovali vodstvom kamniških osnovnih šol ter tudi županu Mateju Slaparju.

Zahteva, ki so jo podpisovali, z zbiranjem podpisom pa pred šolami nameravajo nadaljevati tudi danes popoldan in jutri zjutraj, je sestavljena iz štirih točk, njeno besedilo pa si lahko v celoti preberete s klikom na spodnjo fotografijo.

Zahteve straršev, ki zahtevajo normalizacijo normalizacijo pouka in vzgoje, brez obveznega testiranja in nošenja mask.

Kot smo že omenili, sta oba današnja protesta staršev pred kamniškimi šolami minila mirno, brez zapletov in brez morebitne prisotnosti policistov, vendar tako ni bilo povsod.

Policija pred OŠ Domžale

Precej drugače kot v Kamniku, je današnji “šolski dan” minil v Domžalah, kjer so otroke in njihove starše pred vhodom v OŠ Domžale že zjutraj pričakali policisti.

Policisti pred vhodom v OŠ Domžale.

V telefonskem pogovoru nam je Uroš Govc, ravnatelj OŠ Domžale dejal, da je dobil obvestilo oz. namig, da se bo danes zjutraj pred šolo odvil protest staršev, zaradi česar je »šola obvestila policijo«, medtem ko na naše vprašanje, kdo je »šola« oz. kdo je dejansko sprejel odločitev in poklical policiste, ravnatelj ni želel odgovoriti, češ, da na takšna ‘zasliševanja’ ne pristaja ter, preden je prekinil pogovor, še dodal, naj naša vprašanja posredujemo na elektronski naslov šole.«

Kot so nam sporočili naši bralci, je prisotnost policistov pred šolo med učenci vzbudilo nemalo začudenja in celo nekaj strahu, med njihovimi starši, ki so svoj gnev kasneje izrazili tudi na družabnih omrežjih, pa obilo zgražanja.

Mnenje Občine Domžale

Ker ni ravno običajno, da »šola« oziroma, bolje rečeno, vodstvo šole nad starše svojih učencev pošilja policijo, smo za mnenje o dogodku zaprosili tudi Občino Domžale. Le-ta se od današnjih dogodkov pred OŠ Domžale na nek način distancira, češ, da zato ni pristojna, v odgovoru na naša vprašanja pa so zapisali:

»Občina Domžale je z dogodkom, ki se je zgodil pred OŠ Domžale seznanjena in se do dogodka ne opredeljuje. Zadeva ni v pristojnosti Občine, temveč v pristojnosti posamezne šole, oziroma ministrstva. Odloki, ki jih je sprejela vlada so jasni in v veljavi. Ravnatelji že od samega začetka niso vključeni v načrtovanje ukrepov, za kar se seveda prizadevajo, a v tem trenutku seveda sledijo odlokom in ukrepom, ki so jim bili posredovani s strani ministrstva, hkrati pa, kot smo seznanjeni, na prijazen in miren način nagovarjajo starše k čim bolj preudarnemu reševanju omenjene problematike v dobrobit vseh naših otrok.«

Policisti so opravlja varovanje neprijavljenega shoda

V zvezi s prisotnostjo policisto vpred vhodom v OŠ Domžale Policijska uprava Ljubljana pojasnjuje, da so policisti so opravljali varovanje neprijavljenega shoda, ki je potekal danes s pričetkom okoli 8. ure na Bistriški cesti v Domžalah, kjer se je zbralo okoli 40 oseb. Po navedbah Policije so policisti vzdrževali so javni red, zagotavljali varnost udeležencev in cestnega prometa in izvajali nadzor nad upoštevanjem Odloka o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo COVID-19.

Na shodu so do sedaj zaznali kršitev Zakona o javnih zbiranjih in o tem zbirajo obvestila, v primeru dodatno zaznanih prekrškov ali kaznivih dejanj pa bodo, kot navajajo policisti, ukrepali v skladu z zakonodajo.

 

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve