Naslovnica / NOVICE / Urgence ne damo: Poslanec Matej Tonin napoveduje interpelacijo zoper ministrico za zdravje

Urgence ne damo: Poslanec Matej Tonin napoveduje interpelacijo zoper ministrico za zdravje

Načrt vlade, da ukine službo nujne medicinske pomoči (NMP) v Kamniku in jo preseli v Domžale, je norost. Za tovrstno potezo ni nobenih strokovnih argumentov, zato je jasno, da moramo uporabiti vsa pravna in demokratična sredstva za zaustavitev te vladne norosti. Za državljane iz odročnih krajev občine Kamnik je ohranitev službe NMP v Kamniku življenjskega pomena.

Enota NMP Kamnik deluje odlično, a jo ministrstvo vseeno ukinja

Nova organizacija nujne medicinske pomoči (NMP), ki so jo danes predstavili na ministrstvu za zdravje, predvideva ukinitev službe nujne medicinske pomoči v Kamniku. Enota NMP Kamnik trenutno obratuje 24 ur na dan, vse dni v tednu, prav tako razpolaga z zdravnikom, ki nudi izključno nujno medicinsko pomoč. Pri zadnjem nadzoru s strani ministrstva je bila opredeljena kot zgledna enota, ki bi lahko služila kot referenca urejenosti za ostale enote tega ranga. Namera vlade je torej popolnoma nelogična ter moralno in strokovno sporna.

Iz novega pravilnika se vidi, da želi država čim več sredstev preusmeriti v delovanje velikih urgentnih centrov, na drugi strani pa zmanjšati sredstva za delovanje manjših ambulant za NMP, kakršna je tudi v Kamniku. V predlogu sporne reorganizacije se v osrednji Sloveniji, poleg urgentnega centra v Ljubljani, načrtuje še vzpostavitev urgentnega centra v Domžalah,  medtem ko naj bi v Kamniku ukinili 24-urno urgentno ambulanto, ukinili pa naj bi tudi reševalno vozilo z zdravnikom.

V Kamniku brez NMP kar 70 kilometrov nepokritega terena

Predlagana rešitev nima nobene strokovne podlage. Od Kamnika do Celja ni enote NMP, ki bi razpolagala z reševalnimi vozili. Na drugi strani pa so Domžale v neposredni bližini Ljubljane. Dva urgentna centra tako rekoč drug ob drugem, v Kamniku pa 70 km nepokritega terena Kamnika, Komende in Tuhinjske doline, kar v nobenem primeru ne predstavlja geografsko enakomerne pokritosti terena.

Nelogična organizacija NMP je razlog več za interpelacijo ministrice za zdravje

Kot vse kaže, gre pri predlagani rešitvi za sporno lobiranje članov vladne strokovne skupine, ki pripravlja spremembe, saj je članica strokovne skupine ministrstva tudi vodja nujne medicinske pomoči v Domžalah, dr. Renata Rajapakse. Ministrica za zdravje si s tovrstnimi spornimi spremembami žal dodaja le novo točko v interpelaciji.

Matej Tonin, poslanec
www.tonin.si