Naslovnica / NOVICE / Urgence ne damo: Poslanec Matej Tonin “zrihtal” odgovor Ministrstva za zdravje

Urgence ne damo: Poslanec Matej Tonin “zrihtal” odgovor Ministrstva za zdravje

matej-toninKamniški občinski svetnik ter poslanec v državnem zboru mag. Matej Tonin je Vladi Republike Slovenije, oz. Ministrstvu za zdravje, zastavil pisno poslansko vprašanje v zvezi z reorganizacijo službe Nujne medicinske pomoči in domnevno ukinitev le-te v Kamniku.

Lahko bi rekli, da gre za prvo javno informacijo Ministrstva za zdravje, ki prinaša nekaj več informacij, vseeno pa je iz odgovora Ministrstva moč razbrati, da le-to tudi poslanca državnega zbora, tako kot javnost, poskuša “odpraviti” zgolj z nekakšnimi polovičnimi oz. splošnimi in pavšalnimi informacijami, ki ne podajajo konkretnih odgovorov na zastavljena vprašanja. Takšnega mnenja je tudi poslanec mag. Matej Tonin, ki z “birokratskim odgovorom” ni zadovoljen, zato verjamemo, da bo, po svojih najboljših močeh, konkretne odgovore iskal in zahteval še naprej.

Ob prebiranju odgovora Ministrstva se, žal, ne moremo znebiti občutka, da se namerava Ministrstvo za zdravje, ki je naletelo na precejšen odpor posameznih lokalnih skupnosti in občanov, samo na Kamniškem je peticijo proti ukinitvi NMP Kamnik, podpisalo 11.599 občank in občanov, s počasnim uvajanjem sprememb, poslužiti strategije “počasnega kuhanja žabe”, kar zahteva še nadaljne budno spremljanje vseh reorganizacijskih sprememb službe Nujne medicinske pomoči Kamnik.

Poslansko vprašanje poslanca mag. Mateja Tonina in odgovor Ministrstva za zdravje

Zadeva:   Odgovor na pisno poslansko vprašanje poslanca Mateja Tonina v zvezi z ukinitvijo nujne medicinske pomoči v Kamniku

Spoštovani,

prejeli smo poslansko vprašanje poslanca Mateja Tonina v zvezi z ukinitvijo nujne medicinske pomoči v Kamniku. V nadaljevanju vam posredujemo odgovore na zastavljena vprašanja.

nmpš-odgovor-ministrstva1. Zanima me, kdo so Člani strokovne skupine, ki pripravljajo reorganizacijo nujne medicinske pomoči za občini Kamnik in Komendo? Ali boste k sodelovanju povabili tudi predstavnika lokalne skupnosti?

Pri pripravi celotne reorganizacije službe nujne medicinske pomoči (v nadaljevanju: NMP) v Republiki Sloveniji sodelujejo strokovnjaki s področja nujne medicinske pomoči, ki jih je Ministrstvo za zdravje povabilo k sodelovanju kot člane dveh delovnih skupin in sicer Delovne skupine za pripravo izhodišč in analize za reorganizacijo in oblikovanje nove mreže službe nujne medicinske pomoči ter Delovne skupine za pripravo dokumenta “Enotna metodologija organizacije urgentnih centrov”. Predstavniki delovne skupine za reorganizacijo in oblikovanje nove mreže službe NMP, ki so zadolženi za pripravo novega Pravilnika o službi NMP, delajo na primarni ravni v sistemu službe NMP in v imenu Ministrstva za zdravje že vrsto leto opravljajo nadzore nad enotami NMP na področju cele Slovenije, zato zelo dobro poznajo razmere v državi na tem področju.

Po javni predstavitvi Pravilnika o službi NMP in mreže izvajalcev NMP v marcu 2015 bo možno v javni razpravi podati pripombe in predloge k načrtovani reorganizaciji službe NMP. V procesu predstavitve koncepta reorganizacije službe NMP pa smo že do sedaj vabili direktorje zdravstvenih domov in bolnišnic, vodje enot NMP in predstavnike lokalne skupnosti. Med njimi je bil tudi župan Občine Kamnik in direktor ZD Kamnik

2. Na kakšen način poteka reorganizacija in kako boste zagotovili občanom obeh občin enakomeren dostop do nujen medicinske pomoči?

Ministrstvo za zdravje pripravlja novi Pravilnik o službi NMP in novo mrežo službe NMP v Republiki Sloveniji na podlagi zbranih podatkov in opravljenih analiz, upoštevanih posebnosti posamezne regije, kot so oddaljenosti posameznih krajev, števila prebivalstva in drugo.

V novi organizaciji službe NMP bodo odzivni časi zaradi načrtovane gostote reševalnih vozil in dispečerskih centrov najmanj enaki oziroma boljši. Vzpostavili bomo sistem, kjer bodo imeli prebivalci vedno dostopno in nikoli zaprto urgentno službo na znanih urgentnih točkah, triažni sistem pa bo zagotavljal, da bodo pacienti razvrščeni po nujnosti bolezenskih stanj in s tem tudi krajšim čakanjem na urgentne bolnike.

Reorganizacija službe NMP bo potekala postopoma in bo vključevala predhodno obdobje, ko bodo vzpostavljeni vsi gradniki novega sistema, kot so dispečerska služba, triažni sistem razvrščanja bolnikov glede na nujnost obravnave, zagotovljena sodobna medicinska oprema in izobraženi kadri in drugi.

3. Kako utemeljujete morebitno ukinitev NMP v Kamniku in nameravano selitev v Domžale?

Poudarjamo, da reorganizacija mreže izvajalcev službe NMP ne predvideva ukinitev službe NMP, ampak optimatizacijo in reorganizacijo sistema, zato o selitvi službe NMP iz Kamnika v Domžale ne moremo govoriti. Ministrstvo načrtuje, da bo v prehodnem obdobju po vzpostavitvi dispečerske službe v zdravstvu potrebno za določena območja v Sloveniji ponovno analizirati podatke in reorganizacijo službe NMP prilagoditi glede na takratno stanje.

 

Pripravila: Mag. Dušanka Petrič
Vodja Sektorja za razvoj zdravstvenega varstva

Milojka Kolar Celarc
MINISTRICA

Priloga: Datoteka z orginialnim odgovorom v .pdf obliki

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve