Naslovnica / NOVICE / Urgence ne damo: Zelo delovni prazniki na kamniški urgenci

Urgence ne damo: Zelo delovni prazniki na kamniški urgenci

V ambulanti nujne medicinske pomoči v Kamniku so v minulih prazničnih dneh, od sobote do ponedeljka, obravnavali več kot dvesto pacientk in pacientov, ki so potrebovali nujno medicinsko pomoč.

Letošnji božični prazniki so za nami. Medtem ko nekateri med prazničnim časom vsaj malo pozabijo na vsakdanje skrbi v povezavi s svojim zdravjem, drugim ravno ta čas povzroča psihične stiske, spet tretjim pa pokvari praznično razpoloženje nenadno obolenje ali poškodba.

V kamniškem zdravstvenem domu imamo k sreči še vedno stalno prisotno urgentno službo z urgentnim zdravnikom, ki v osnovi skrbi za več kot 30.000 prebivalcev občin Kamnik in Komenda. Kako bo po novem letu nihče ne ve natančno, saj jasnih odgovorov s strani odločevalcev še vedno nismo dobili.

Še zlasti med prazniki si verjetno nihče ne želi obiskati zdravnika, če ga k temu ne prisili njegovo nujno stanje oziroma vsaj občutek le-tega. Kot smo že poročali na našem portalu reorganizacija Nujne medicinske pomoči (NMP) v Sloveniji za Kamnik predvideva ukinitev stalne prisotnosti dežurnega zdravnika. V praksi bi to pomenilo, da bi morali vsi bolniki in poškodovanci, ki so bili obravnavani v prazničnem času v Zdravstvenem domu Kamnik, po novem modelu morali pomoč iskati v Domžalah oziroma Ljubljani.

Ker gre za še posebej občutljiv čas leta, nas je zanimalo kako »praznično« so minule praznične dni preživeli na kamniški urgenci ter zaprosili za podatke o številu obravnavanih pacientov, ki nam jih je, v imenu Zdravstvenega doma dr. Julija Polca, posredoval direktor Sašo Rebolj, dr. med., spec. druž. med.

V soboto, 24. decembra, so na kamniški urgenci obravnavali 72 oseb, med katerimi ni vštetih dodatnih 123 telefonskih klicev. Na božični dan, 25. decembra, je pomoč kamniške urgence potrebovalo 66 oseb, telefonskih klicev pa je bilo 132. Na dan samostojnosti in enotnosti, 26. decembra, so v ambulanti NMP Kamnik obravnavali 72 oseb, obenem pa so imeli še 67 telefonskih klicev.

Kot je moč razbrati iz zgornjih podatkov, so imeli na kamniški urgenci največ dela na podaljšan konec tedna v soboto in v ponedeljek, ko so obravnavali po 72 obolelih in poškodovanih oseb. Od tega je bilo največ infekcijskih obolenj, precej je bilo tudi internističnih obolenj in poškodb.

V kratkem telefonskem pogovoru nam je Sašo Rebolj, direktor Zdravstvenega doma Kamnik povedal, da je bila večina pacientov obravnavanih ambulantno in so bili po zdravniški obravnavi z ustrezno diagnozo in terapijo napoteni domov, medtem ko jih je bil manjši del, zaradi stanj, ki zahtevajo nadaljnjo diagnostiko in zdravljenje, napoten v bolnišnično obravnavo.

Če bi bil predlagani novi model organiziranosti službe Nujne medicinske pomoči v Sloveniji že v veljavi, pa bi bili vsi obravnavani pacienti, namesto obiska kamniške urgence, primorani nujno medicinsko pomoč poiskati v Domžalah.

Že res, da imajo v Domžalah lepo novoletno jelko, ki pa bi bila obolelim in poškodovanim, ki bi bili prisiljeni k njenemu ogledu, bržkone v bolj slabo tolažbo. Še posebej zato, ker si večina obolelih in poškodovanih v danih razmerah ne bi želela nujne medicinske pomoči, namesto v domačem Kamniku, iskati v Domžalah, k čemur bi bili pravzaprav prisiljeni.

Zgornji podatki torej jasno nakazujejo, da na kamniški urgenci v minulih dneh ni vladalo prav nič praznično, ampak ravno nasprotno – zelo delovno vzdušje, v službi pa je bilo prizadevno medicinsko osebje, ki se je bilo, v skrbi za naše zdravje, tako kot že leta poprej, tudi letos pripravljeno odpovedati druženju z družino, prijatelji, božični večerji, obisku polnočnice in še mnogim drugim stvarem, ki so občankam in občanom v tem prazničnem času samoumevne.

Nadejamo se, da bodo odločevalci kaj hitro uvideli, da so pripravljavci delovnega gradiva, kot rad poudarja minister Bešič Loredan, močno zgrešeno ocenili, da v Kamniku ni potrebe po stalni prisotnosti urgentnega zdravnika in bodo to v delovnem gradivu tudi spremenili.

Le kako lepo bi bilo, če nas bi ta novica počakala pod novoletnim drevesom na Glavnem trgu sredi mesta. Vendar je Božiček že odšel, tako da se morda lahko zanesemo le še na Dedka Mraza, še raje pa na ministra za zdravje, ki je nedavno tega izjavil, da bo obiskal vse kritične kraje po Sloveniji, med njimi skoraj zagotovo tudi Kamnik.

 

 

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve