Naslovnica / NOVICE / Urgence ne damo: Županski punt proti ukinitvam urgenc v njihovih občinah

Urgence ne damo: Županski punt proti ukinitvam urgenc v njihovih občinah

V Domu kulture Kamnik je danes dopoldan potekal posvet županov in direktorjev zdravstvenih domov, ki nasprotujejo načrtovani reorganizaciji službe nujne medicinske pomoči.

Za današnji posvet županov slovenskih občin in direktorjev zdravstvenih domov Slovenije, ki so ga organizirali župan Občine Kamnik Marjan Šarec, direktor ZD Kamnik Sašo Rebolj ter ustavni pravnik dr. Andraž Teršek, bi bržčas lahko rekli, da gre za še enega izmed vrste številnih krikov vpijočih v državni uradniški puščavi.

nmp posvet 7

Župani slovenskih občin in direktorji zdravstvenih domov v krajih, ki jim z načrtovano organizacijo grozi ukinitev obstoječih urgentnih ambulant ter posledično poslabšanje kvalitete, predvsem pa dostopa do nujnih medicinskih storitev, so na današnjem srečanju imeli vsaj možnost, da še enkrat povedo in ponovijo svoja stališča ter argumente, ki pa, žal, na Ministrstvu na zdravje zaenkrat še niso našli pravih ušes, ki bi jim bila pripravljena, ne le prisluhniti, ampak tudi upoštevati.

V marsikateri občini župani spričo načrtovanih sprememb že razmišljajo o pravnih sredstvih, predvsem ustavni presoji, pri čemer je dr. Andraž Teršek opozoril, da se v tem trenutku na Ustavno sodišče s tovrstno pobudo najbrž sploh še ni možno obrniti, da pa tudi v primeru, če bi bilo Ustavno sodišče pobudo sploh pripravljeno sprejeti v obravnavo, dosedanja sodna praksa ne vzbuja ravno optimizma. Zatro bodo morali župani in občani občin, ki jim grozi poslabšanje dostopnosti nujnih medicinskih storitev, najbrž prisiljeni poseči po drugih možnih ukrepih, tudi po morebitni državljanski oz. civilni nepokorščini.

Župani in občani, ki jih bodo spremembe v organizaciji službe nujne medicinske pomoči najbolj prizadele, spremembam ne nasprotujejo v celoti, nasprotno, nekatere ukrepe celo pozdravljajo kot nujne in dobrodošle, v nobenem primeru, pa ne morejo, ne glede na razloge, pristati na poslabšanje kvalitete in dostopnosti urgentnih medicinskih storitev.

Tudi zaradi tega lahko današnji posvet lahko vzamemo kot nekakšen županski punt in stopnjevanje pritiska na Ministrstvo za zdravje, pa tudi na vlado, ki se utegne, ob trmastem birokratskem vztrajanju pri rešitvah, ki stvari izboljšujejo zgolj na papirju, na terenu pa zagotovo ne, znajti v ognju splošnega množičnega odpora.

Župani in občani občin, ki so doslej zoper nameravane spremembe protestirali pretežno vsak zase, so se namreč začeli povezovati, njihovemu gnevu, pa so se, spričo drugorazredne obravnave obrobnih in manjših občin, začeli pridruževati tudi župani in občani občin, ki jih spremembe na področju organizacije NMP sicer ne bodo prizadele, vendar jim državna centralizacija, predvsem pa ukinjanje izpostav javnih služb in organov, denimo geodetske in davčne uprave, prav tako povzroča vse večje težave.