Naslovnica / NOVICE / Uspešno izveden tradicionalni spominski pohod na Oseke

Uspešno izveden tradicionalni spominski pohod na Oseke

V nedeljo, 5. 2. 2017, je ob praznovanju krajevnega praznika KS  Tuhinj in počastitvi slovenskega kulturnega praznika, potekal tradicionalni pohod na Oseke v osrčje Menine planine.

Kljub slabi vremenski napovedi se je pohoda udeležilo lepo število pohodnikov, predvsem domačinov iz Tuhinja, kar nekaj pa tudi iz drugih delov naše občine.

Ob 10. uri se je z položitvijo venca k spomeniku NOB začela kratka slovesnost na kateri  je osrednji govornik Dejan Bajde, predsednik KS Tuhinj,  v nagovoru  najprej obudil spomin na 17 mladih fantov, ki so na tem  mestu, v neenakovrednem boju z okupatorjem, umrli mesecu februarju leta 1944.

V nagovoru je Dejan Bajde obudil tudi spomin na Dr. Franceta Prešerna ter njegovo in našo Zdravljico, hkrati pa omenil, da je čedalje manj mirnega in brezskrbnega življenja, čedalje več napad skrajnežev  v evropskih in svetovnih mestih ter poudaril potrpežljivost in vztrajnost Slovencev, ki se je nedolgo tega izkazala ob zmagi naših rokometašev nad reprezentanco Hrvaške.

Predsednik KS Tuhinj ni pozabil omeniti niti tega, da bo krajevna skupnost v sodelovanju z občino Kamnik v letu 2017 postavila nadstrešnice na avtobusnih postajališčih in uredila okolico pokopališča, nadaljevala pa se bo tudi izgradnja pločnika v naseljih Laze in Mali hrib.

Na koncu svojega  govora se je  predsednik lepo zahvalil vsem pohodnikom, ki vsako leto ne glede na vreme prihajajo na Oseke, k besedi pa je povabil poslanca iz KS Tuhinj mag. Mateja Tonina, ki je na kratko povedal kar nekaj spodbudnih besed tako na krajevni kot občinski ravni.

Sledil je lep kulturni program, ki ga že vrsto let pripravlja  KD Tuhinj, sledila pa je še zahvala  predsednika združenja  za vrednote NOB Tuhinj  g. Jožeta Goltnika, ki mu je sledilo povabilo vsem navzočim, da naj se najprej oglasijo na okrepčilu »za šankom pod smreko«, prihodnje leto, in sicer 11. februarja 2018, znova pridejo Oseke  2018.

 

X