Naslovnica / ŠPORT / Utrujeni Kamničani do drugega mesta

Utrujeni Kamničani do drugega mesta

Odbojkarji Calcit Volleyja na zaključnem turnirju pokala Slovenije v Hočah niso ubranili lovorike iz Kranja. V finalu jih je s 3:1 (24, 19, -20, premagal ACH Volley, za katerega je bila to deseti pokalni naslov, Kamničani pa so ostali pri treh. Ekipi se bosta spet srečali v četrtek, 28. decembra, ko bo v dvorani Tivoli na sporedu tekma v okviru srednjeevropske lige, štela pa bo tudi za zaostalo tekmo četrtega kroga 1. DOL za moške.

Calcit Volley – ACH Volley 1:3 (-24, -19, 20, -18)

Hoče – VŠD Hoče, 700 gledalcev, sodnika: Skudnik (Mežica), Pevc (Škofja Loka).

Calcit Volley: Pereira 12, Hribar (L), Golob (L), Novljan 2, Ratek, Gil 2, Vidmar 15, Okroglič 5, Štaleker 8, Kvas, Lakner 2, Kotnik 11, Štembergar Zupan 2, Lazar. Trener: Gašper Ribič.

ACH Volley: Flajs, Đirlić 15, Babkov 11, Kovačič (L), Purič 14, Pavlovič, Satler, Pleško, Brulec 5, Planinc (L), Kök 3, Mihajlovič 1, Pokeršnik 9, Videčnik 10. Trener: Zoran Kedačič.

V zadnjih dveh finalnih obračunih slovenskega pokalnega tekmovanja so bili boljši kamniški odbojkarji, ki so si zelo želeli še tretje zaporedne, sicer pa četrte pokalne lovorike, medtem ko Ljubljančani prav po zaslugi Kamničanov že tri leta čakajo na deseti pokalni naslov. Težjo pot do finala so imeli branilci naslova, ki so še v sredo igrali na Korziki v drugem krogu pokala CEV, v polfinalu pa so v petem nizu s 15:13 le strli odpor Triglav Kranja. Na drugi strani je ACH Volley v Evropi igral v torek in še to doma, včeraj pa je s 3:0 premagal domačine zaključnega turnirja. Tako je bila veliko večja utrujenost na strani kamniške ekipe, kar se je tudi poznalo v njeni igri. Žal jim urnik letošnjega domačega tekmovanja resnično ni šel na roke.

V prvem nizu je bil izid izenačen kar štirinajstkrat, večinoma pa so bili v prednosti Kamničani, ki so z dvema zaporednima točkama Maxsona Pereire in po lastni napaki Ljubljančanov povedli s 14:11. S tremi točkami prednosti so vodili tudi še pri izidu 15:12, dobro pa jim je kazalo še pred vstopom v končnico, saj je bilo na semaforju 21:19 za Calcit Volley. Toda v končnici niza so bili bolj zbrani ljubljanski odbojkarji, ki so na servis Petra Đirlića prišli do vodstva z 22:21, nato pa so imeli še dve zaključni žogi za vodstvo z 1:0 v nizih. Dve so Kamničani ubranili, ne pa tudi tretje, ki jo je izkoristil Matej Kök, ki je tik pred tem vstopil v igro.

Med prvim in drugim nizom je Odbojkarska zveza Slovenije podelila tudi priznanja za najboljše igralce in trenerje v iztekajočem letu. Med dobitniki priznanja je bil tudi Gašper Ribič, ki je bil izbran za najboljšega trenerja v moški konkurenci, v ženski je bil najboljši Bruno Najdič, medtem ko sta bila med igralci najboljša Tine Urnaut in Iza Mlakar.

Drugi niz je bil izenačen le do četrte točke, nadaljevanje pa je bilo vse v znamenju aktualnih državnih prvakov, ki so izkoristili slabši sprejem kamniške ekipe. Do odločilne prednosti so prišli na servis Matica Videčnika, ki je zadnji dve sezoni nosil dres Calcit Volleyja, saj so Kamničanom pobegnili za osem točk (14:6). Razlika osmih točk je bila tudi ob drugem tehničnem odmoru, ob boljšem servisu in igri v napadu, najbolj nevarna sta bila Sergej Babkov in Videčnik, so Ljubljančani prednost ohranili do konca niza, ki ga je končal Jan Pokeršnik, še eden od igralcev ACH Volleyja, ki so v preteklosti že nosili kamniški dres.

Tudi tretji niz se ni začel po željah Kamničanov, ki so imeli še naprej težave na sprejemu, posledično tudi v napadu, tako da so ob prvem tehničnem odmoru zaostajali že za šest točk. Vendar se varovanci Gašperja Ribiča navkljub utrujenosti niso predali, čeprav so zaostajali že s 3:10 in 4:11. Toda z blokom Saše Štalekarja in lastni napaki Ljubljančanov na sprejemu so zaostajali le še za točko (12:13), z asom Primoža Vidmarja in novi napaki ACH Volleyja pa so celo povedli s 15:14. Še bližje popolnemu preobratu so bili po dobri reakciji Radoslava Gila na mreži in uspešnem napadu Vidmarja, saj so Ljubljančanom pobegnili za štiri točke (23:19). Veliko zaslug za preobrat je imel s svojimi servisi tudi Jure Lakner, ko pa je Matej Mihajlović žogo poslal v avt, so imeli Kamničani pet zaključnih žog za svoj prvi niz na tekmi. Po novi napaki nasprotnikov so do njega prišli v drugem poskusu.

Tudi začetek četrtega niza je pripadel aktualnim državnim prvakom, ki so povedli s 5:2, s točko Petra Đirlića že 12:8. Hrvaški korektor je bil usoden za kamniške sprejemalce tudi na servisu, kajti prav po njegovi zaslugi je ACH Volley na drugi tehnični odmor odšel s prednostjo sedmih točk. Tokrat do preobrata ni prišlo- V nogah Kamničanov je bilo premalo energije, kar je bilo tudi razumljivo, saj je bila to zanje že tretja tekma v štirih dneh. En dan več počitka so imeli Ljubljančani, ki so povratno tekmo pokala CEV za nameček igrali še doma. Resnično škoda, da je bil zaključni turnir pokala Slovenije, ki je prvi vrhunec sezone na domačih tleh, v tednu, ko sta dve slovenski ekipi igrali v evropskem pokalu. Zadnjo točko v finalu letošnjega pokalnega tekmovanja je dosegel Sergej Babkov.

Napisal: Miha Štamcar
Foto: Klemen Brumec